Procesoperator Frans Reijtenbagh heeft inmiddels al vijf verschillende Ouwetoeter bieren op de markt gebracht. Foto: Wil van Balen.
Procesoperator Frans Reijtenbagh heeft inmiddels al vijf verschillende Ouwetoeter bieren op de markt gebracht. Foto: Wil van Balen. Foto: Wil van Balen

Oudenhoornse Ouwetoeter op Ouddorps Bierfestival

Algemeen 1.105 keer gelezen

Oudenhoorn - Frans Reijtenbagh uit Oudenhoorn is – uiteraard – bierliefhebber en hij brouwde jaren geleden thuis in zijn schuurtje zijn eerste bier. Het is een liefhebberij voor hem, hij is procesoperator van beroep. “Maar bierbrouwen is natuurlijk ook een proces,” opent Frans het gesprek.

“Ik heb een brouwketel staan voor maximaal twintig liter en nadat ik een recept heb gemaakt, maak ik thuis een eerste brouwsel. Daarna is het proeven geblazen, altijd weer spannend. Als het bier mij goed smaakt dan gaat het bier naar mijn proefpanel.” Want vrienden, kennissen en familie proeven maar wat graag het bier dat Frans hen aanbeveelt. “Als ik van de proevers positieve reacties krijg, maak ik een grotere hoeveelheid. Dat gebeurt niet meer in Oudenhoorn, maar bij een externe brouwerij.”

Inmiddels is het bier op veel plaatsen te koop in Voorne aan Zee, bijvoorbeeld in de bekende slijterijen. “Ik heb inmiddels vijf mooie bieren die goed verkocht worden. Ik sta er wel eens mee op de markt ook, maar een festival is voor mij de eerste keer.”

GIST
Arjan van der Bok is zelf al jaren liefhebber van speciale bieren. “Er is de laatste jaren een enorme vlucht van speciale bieren, maar ikzelf was al voor die tijd ‘om’. Ik brouw zelf ook, maar dat is niet voor de verkoop.” Arjan is voorzitter van de Stichting GIST (Goerees Initiatief tot Saamhorigheid en Tijdverdrijf). Het Ouddorps BierFestival was in 2019 de eerste activiteit van GIST. Arjan: “Het eerste festival liep goed en voor 2020 hadden we een mooie opzet in gedachten, die helaas twee weken tevoren moest worden stopgezet. Daarna hebben we enkele online festivals georganiseerd. Mensen kregen een bierpakket thuisbezorgd en konden online reacties delen. Gelukkig kunnen we in 2023 weer een écht festival organiseren.”
Ouddorps BierFestival
Op 25 maart 2023, van 15.00 - 22.00 uur zijn 6 brouwerijen bereid gevonden om op het BierFestival in Zalencentrum Dorpstienden in Ouddorp te staan. “We proeven tevoren uitgebreid,” legt Arjan uit, “want we willen een breed publiek kunnen bedienen. Dus naast de wat extremere bieren zijn er ook voldoende bieren met een wat minder uitgesproken smaak te koop. Aan de inwendige mens wordt ook gedacht, ik durf rustig te zeggen dat we uiterst lekkere hapjes serveren. Ook aan de BOB wordt gedacht, door alcoholvrije drankjes aan te bieden. Muziek is er eveneens, maar op de achtergrond. De mensen moeten met elkaar over de bieren kunnen praten en ook met de brouwers over hun recept en het brouwproces.”

Proeven
Naast Ouwetoeter zijn er nog veel meer biersmaken te proeven op het festival. Zo is er onder andere Solaes, bieren met een typisch Flakkees karakter en bijvoorbeeld Vuur & Vlam, Bok & Poot en ook bijzondere combinaties als Babi & Pangang van Brouwerij De Molen. ROTT. Brouwers uit Rotterdam keert terug op het festival, zij zijn deelnemers van het eerste uur. De overige brouwers die aanwezig zijn: brouwerij De Toekomst uit Fijnaart en Stulpner uit Renesse.

Goede bodem
Een bierfestival bestaat niet alleen uit het beste speciaalbier van de aanwezige brouwers. Arjan: “Foodpairing is niet meer weg te denken en ook op het Ouddorps Bierfestival kun je je hart ophalen wat eten betreft. Lokale ondernemers zorgen voor een goede bodem. Met de visafslag in Stellendam en veel vissers in de omgeving van Ouddorp en Goedereede kan een festival natuurlijk niet zonder vis. Wist je dat vis perfect samen gaat met een fris of zurig bier? Denk aan tripel, blond of sour. De lokale slagerij zorgt voor het heerlijkste vlees van de bbq of grill. Een IPA, dubbel of misschien zelfs een stout of porter vormt hiermee een geweldige match.”

Enkele reacties uit het publiek van het Ouddorps Bierfestival van 2022: “Mooie bieren van brouwers uit de omgeving”, “Een speciaalbier festival zoals het hoort, voor de échte bierliefhebber”. Arjan besluit met een knipoog: “Je ziet het, er wordt bij ons niet met bier gegooid, zoals je op andere festivals wel eens ziet.”

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws