Scouts Delmar en Bjorn gaan op een bijzonder avontuur in Zuid-Korea.
Scouts Delmar en Bjorn gaan op een bijzonder avontuur in Zuid-Korea.

Afscheid van je ouders en dan begint het avontuur

Algemeen 1.038 keer gelezen

Hellevoetsluis – Bijna 2.000 Nederlandse scouts vertrekken in augustus 2023 naar Zuid-Korea om deel te nemen aan de World Scout Jamboree, het grootste internationale Scoutingkamp ter wereld. Ruim 50.000 scouts uit meer dan 150 verschillende landen komen dan samen voor een onvergetelijke ervaring. Twee jeugdleden van Scouting Hellevoetsluis gaan dit deze zomer meemaken.

Eén van die leden is Bjorn van der Knaap. Nog maar 13 jaar oud en enorm enthousiast over zijn komende reis. “Ik wist twee jaar geleden al dat ik naar deze Jamboree wilde gaan. Ik word in april 14 dus ik ben in augustus net oud genoeg om mee te mogen doen. Ik heb al vaak filmpjes bekeken van de wereldjamboree van vier jaar geleden. Dat zag er allemaal wel cool en indrukwekkend uit. Ik ben al een jaar bezig met voorbereidingen. Mijn ouders vinden mij nog te jong om te werken dus ik probeer zoveel mogelijk geld in te zamelen door allerlei klusjes te doen. Een paar maanden geleden ben ik wel geschrokken. Tijdens een potje voetbal op school brak ik mijn dijbeen. Ik kan ook helemaal niet goed voetballen. Gelukkig ben ik nu goed genezen maar desnoods was ik gewoon met mijn krukken het vliegtuig in gegaan hoor”, zei hij met een glimlach van oor tot oor. “Ik heb met mijn troep al veel voorkampen gehad. Mijn troep, de Winterjuffers, heb ik dan ook al goed leren kennen. Ik verwacht dat het allemaal heel erg groot wordt. Je zit met de hele wereld op kamp. Ik denk dat ik de reis ernaartoe het spannendste vind. Het is echt heel ver weg. Je neemt dan afscheid van je ouders en dan begint het avontuur.”

Delmar de Bruin kreeg zaterdag zijn troep ‘de Zandloopkevers’ op bezoek in zijn eigen scouting clubhuis, Fort Haerlem. “In november heb ik mijn troep voor het eerst leren kennen. Dat was best spannend. Ik kende nog niemand. Om geld in te zamelen voor de Jamboree werk ik naast school bij twee baantjes. Als ik het geld niet bij elkaar zou krijgen zou mijn opa de rest bijleggen. Mijn opa was vroeger ook actief betrokken bij scouting Hellevoetsluis. We zijn een echte scoutingfamilie. Mijn opa pushte me dan ook om naar Zuid-Korea te gaan. Helaas is mijn opa pas overleden. Mijn vader en moeder zijn ook altijd actief geweest bij scouting Hellevoetsluis. Ook nu zijn ze vaak op het fort te vinden om een handje te helpen. Het vliegen lijkt mij erg spannend. Zonder je familie naar de andere kant van de wereld. En dan ook nog voor de allereerste keer in mijn leven een vliegtuig in. Deze zomer ga ik heel veel verschillende mensen leren kennen uit verschillende culturen. Ik zou iedere scout willen aanraden om één keer in je leven mee te doen aan een wereldjamboree. Dat wil je niet missen.”

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op groothellevoet.nl