Afbeelding
Foto: Peter Heine

Stichting Acute Zorg VPR is op koers

Algemeen 389 keer gelezen

Rotterdam - Op 7 december j.l. sprak Willem Heijdacker als voorzitter van de stichting Acute Zorg VPR voor de vierde keer in zeven jaar tijd namens inwoners van Voorne-Putten, Rozenburg, Hoogvliet, Albrandswaard, en Goeree-Overflakkee de 15 burgemeester van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond toe. 


Burgemeester Ahmed Aboutaleb ontving tijdens de demonstratie voorafgaand voor het stadhuis op de Coolsingel, de 16.061 petitie handtekeningen uit handen van Willem Heijdacker, die gaan over de vele misstanden die zich binnen de acute spoed zorg voordoen. 


Binnen tijdens de vergadering kwamen er een paar pijnlijke punten aan de orde, waaronder het dreigende faillissement van het Ikazia ziekenhuis. ‘Het kan toch niet zo zijn dat er weer IC capaciteit gaat verdwijnen’,  sprak Heijdacker uit! De burgemeesters bevestigde zich daar ook zorgen om te maken. Daags erna kwam het nieuws dat de zorgverzekeraars en de banken samen met de directie van het Ikazia een goed financieel herstelplan met elkaar hebben afgesproken waardoor het Ikazia blijft bestaan;  er verdwijnen wel 6 van de 20 IC bedden. 

Een zorgcampus MBO/HBO in Nissewaard is een must, om het tekort aan (acute)zorgpersoneel op te lossen. Er moeten meer stage plaatsen op SEH afdelingen komen. Ook moet er een volwaardig ziekenhuis in Nissewaard gerealiseerd worden, inclusief 24/7 SEH en IC capaciteit. Dit is ook de wens van de burgemeesters.

Het van Weel-Bethesda ziekenhuis in Dirksland mag absoluut haar 24/7 SEH en haar acht IC bedden niet kwijtraken. ‘Deze krankzinnige gedachte van de Minister zal vernietigd moeten worden.’ Heijdacker haalde aan dat er op 2 december j.l. in de ledenvergadering van de VNG een motie ‘Behoud Streekziekenhuizen’ is ingediend voor het behouden  van 28 SEH’s en IC capaciteit in 50 Middelgrote gemeenten. Heijdacker sprak zijn ongenoegen uit over het feit dat de gemeenten Nissewaard en Goeree-Overflakkee hier niet bijaangesloten zijn. Hij reikte deze motie uit aan burgemeester Grootenboer van Goeree-Overflakkee en burgemeester van Oosten van Nissewaard met de vraag: Gaan alle middelgrote gemeenten vanuit de VR-R zich hierbij aansluiten? Het antwoord terug: We gaan daarover met elkaar in gesprek. 


 Het is vijf voor twaalf, aldus Willem Heijdacker. ‘Is het wachten tot er doden vallen bij spoedzorg voor ieder gezinslid in acute nood. (ook de uwe)? Volgens ons gebeurt het al!’ Wat de stichting betreft moeten de gemeenten zelf de regie nemen en verplicht worden de algehele acute zorg (inclusief de acute babyzorg) op peil te brengen. Hopelijk kan dan voorkomen worden dat als voorbeeld de eerstvolgende ‘bermbaby’ wordt gevonden. De burgemeesters zeggen daar geen zeggenschap in te hebben, echter  zijn zij wel voortdurend in gesprek met alle partijen, in januari 2023 gaan zij in gesprek met minister Ernst Kuipers van VWS om de zorgen van onze eilanders kenbaar te maken en tot oplossingen te komen.

Willem Heijdacker is tevreden: ‘We boeken resultaten en de 15 burgemeesters zien ons als ondersteuners en niet als tegenstanders. Wij liggen op koers.’

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws