Kees de Gruijter, Arie Verweij, Henk Thomas en wethouder Den Brok.
Kees de Gruijter, Arie Verweij, Henk Thomas en wethouder Den Brok.

Wethouder zet molenaars in het zonnetje

Algemeen 325 keer gelezen

Hellevoetsluis -  Een aantal molenaars werd door wethouder Margriet de Brok tijdens de jaarlijkse evaluatie vergadering op Korenmolen “De Hoop” in het zonnetje gezet. Dit deed de wethouder door een bloemetje en een cadeaubon te overhandigen.

Kees de Gruijter, Arie Verweij en Henk Thomas zijn dit jaar 20 jaar gediplomeerd molenaar op Korenmolen ‘De Hoop’. Zij hebben op Korenmolen “De Hoop” hun opleiding gevolgd en na het behalen van hun diploma draaien zij al 20 jaar gediplomeerd mee met de molenaarsploeg.

Het landelijk Gilde van molenaars zorgt voor de opleiding en lesmateriaal. Korenmolen ‘De Hoop’ is een van de molens waar de opleiding gedaan wordt. De Vereniging de Hollandsche molen neemt het officiële examen af.

Arie Verweij draait ook op molen de Arend en zit daar in het bestuur. Kees de Gruijter zorgt samen met Jan Hage voor de veiligheid van de molen door jaarlijks overleg met de gemeente. Verder zet hij zich samen met Jan in voor het rondleiden van scholieren. Dit heeft door Corona op een laag pitje gestaan. Kees zet zich ook in voor VPR molendag. Henk Thomas zorgt jaarlijks voor het uitje van de molenaars en leerling molenaars. “Langs deze weg willen wij hen bedanken voor hun enorme inzet. Wij hopen nog lang van hun kennis en aanwezigheid te genieten” aldus molenaar en beheerder Jan Hage en zijn vrouw Emmy Middelkoop. Zij wonen op de begane grond en de eerste verdieping van dit bijzondere historische gebouw.
De molenaarsploeg bestaat uit 10 gediplomeerde molenaars die bijna allemaal ook op andere molens op Voorne en Putten draaien. Daarnaast zijn er nog 3 leerlingen in opleiding waarvan er twee vrijblijvend de opleiding volgen. Dit jaar hebben de molens er nog drie molengidsen bij. Er valt ontzettend veel te vertellen over molens. Zo ook over Korenmolen ‘De Hoop’. In 1697, stond er een houten standerdmolen op de plaats waar nu het droogdok is. Dirk Jacobsz Goutswaart wordt genoemd als eerste molenaar. Deze molen moest aan het eind van de 18e eeuw plaats maken voor het droogdok. De stenen stellingmolen “De Hoop”w ordt in 1801 gebouwd. Beneden konden de meelwagens onder het luiwerk rijden, om te worden geladen of gelost. Bij de restauratie van 1962-1961 is deze doorrit in ere hersteld. Hierna, tot de restauratie van 1992-1993 hebben een architectenbureau, een edelsmid en diverse kunstenaars de molen gebruikt. Onlangs zijn er restauratiewerkzaamheden aan de molen uitgevoerd. Zo werd onder meer de gehele stelling (de houten omloop) vervangen vanwege zwamaantasting.

Korenmolen “De Hoop” is, als er een vrijwillig molenaar is, het gehele jaar op zaterdag en zondag te bezoeken van 12.00 - 16.00 uur en als de blauwe wimpel uithangt. Voor vragen over de molen, trouwreportages en of rondleidingen kunt u altijd contact opnemen met Emmy Middelkoop, 0181-313240, 06-20076555 of via molendehoophellevoetsluis@hetnet.nl

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op groothellevoet.nl

Jan Hage en Emmy Middelkoop van Korenmolen De Hoop