De Aula bij de Begraafplaats Oostvoorne
De Aula bij de Begraafplaats Oostvoorne

Vernieuwing Aula Begraafplaats Oostvoorne uitstelbaar?

Algemeen 257 keer gelezen

Oostvoorne - Sinds begin 2022 staan de fusiegemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne onder Provinciaal Toezicht. Onder meer om te waarborgen dat niet op het laatste moment ongewenste uitgaven gedaan kunnen worden. Deze toezichthouder heeft recentelijk besloten dat de vernieuwing van de Aula bij de begraafplaats in Oostvoorne niet mag worden uitgevoerd en moet worden uitgesteld.

Een besluit dat bij de VVD met zeer veel teleurstelling is ontvangen. In 2008 heeft de VVD een motie ingediend om de noodzakelijke vernieuwing te realiseren. In 2014 heeft de gemeente bedrijven gevraagd in te schrijven en vervolgens is de aula van Rockanje aangepast. Vervolgens belandden de plannen voor Oostvoorne weer in een lade onder de vorige coalitie. Begin 2021 is wederom door de VVD een motie ingediend om voor de Aula de noodzakelijke vernieuwing te realiseren.

VVD’er Monique Hamstra gaf in de commissievergadering aan dat de vernieuwing al bijna 15 jaar op de agenda staat, de tijd niet stil heeft gestaan en de aula toen niet voldeed en nog steeds niet voldoet aan de eisen en wensen van deze tijd. Het is immers niet van deze tijd dat de familiekamer middels een piepende harmonicadeur afgescheiden is van de zaal. En de koelcellen met overledenen middels een oud gordijntje afgescheiden zijn van de familiekamer. Om nog maar niet te spreken van de toegang tot de toiletten, die in geen enkele gelegenheid zouden voldoen aan de huidige regelgeving.

Er is met de ontwikkeling van de woningen van de 5 Bladeren grond beschikbaar gekomen om extra graven uit te kunnen geven. De uitbreiding van het aantal graven zorgt ervoor dat er vaker gebruik van de aula gemaakt kan worden. De gelden voor vernieuwing zijn hiervoor al gereserveerd. Dus er is totaal onbegrip waarom deze investering die noodzakelijk is om waardig afscheid te kunnen nemen is afgekeurd door Provinciaal Toezicht.

Daarom heeft Hamstra de wethouder tijdens de commissie dringend verzocht, met instemming van de fusiepartners Brielle en Hellevoetsluis, in contact te treden met de toezichthouder en hen uit te nodigen om daadwerkelijk te laten zien dat de huidige status van de aula geen uitstel van de vernieuwing mogelijk maakt. Ondersteund door de gehele Raad heeft zij de wethouder dringend verzocht vooral tijd en haast te maken om op korte termijn de vernieuwing sober en doelmatig te realiseren.