Afbeelding

Het Van Weel-Bethesda start pilot met zelfmeetkiosk

Algemeen 852 keer gelezen

Dirksland - In de wachtkamer van de poli Interne Geneeskunde staat sinds kort een zelfmeetkiosk: een nieuwe innovatie op zorggebied. Met de kiosk kunnen patiënten al vóór hun afspraak met de arts een aantal metingen verrichten. Hierdoor blijft er meer tijd en aandacht over voor de patiënt tijdens de afspraak met de zorgverlener. 

“Bij veel afspraken op de polikliniek zijn een aantal basismetingen van de patiënt nodig. Denk aan: de bloeddruk, het zuurstofgehalte in het bloed, de hartfrequentie en het gewicht”, legt projectleider Tina van Schaik uit. “De zelfmeetkiosk biedt patiënten de mogelijkheid om deze metingen zelf te doen voorafgaand aan het gesprek met de arts. Dit bespaart tijd.”

Normaal verricht de arts of een andere zorgverlener deze metingen tijdens het consult met de patiënt. Van Schaik: “Dit neemt vaak al snel 5 tot 10 minuten van de afspraak in beslag. Door deze metingen vooraf door de patiënt zelf te laten doen, heeft de arts meer tijd en aandacht voor zijn of haar patiënten om eventuele klachten te bespreken. Maar ook voor de diagnose en eventuele behandeling(en). Een ander voordeel is dat afspraken minder snel zullen uitlopen, waardoor de wachttijden korter zijn.”

 De zelfmeetkiosk werkt eigenlijk heel eenvoudig. Als de patiënt zich heeft aangemeld, neemt deze eerst plaats in de zelfmeetkiosk in de wachtkamer. De patiënt volgt de instructies op het touchscreen om de metingen te doen. Uiteraard is er een medewerker aanwezig om patiënten te helpen als dat nodig is. Als de metingen klaar zijn, dan print de zelfmeetkiosk de resultaten uit. De patiënt neemt de metingen mee naar het gesprek met de arts.

 De zelfmeetkiosk is vooralsnog een pilot voor 1 á 2 maanden. Samen met de patiënten kijkt Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis wat straks de ervaringen zijn. Als de zelfmeetkiosk goed bevalt, dan kan deze in de toekomst ook op andere poliklinieken ingezet worden.