Bauke Mollema reed in 2015 en 2017 al in de Profronde van Oostvoorne en won beide keren. (Foto: Stichting Profwielerronde Oostvoorne).
Bauke Mollema reed in 2015 en 2017 al in de Profronde van Oostvoorne en won beide keren. (Foto: Stichting Profwielerronde Oostvoorne). W.v.d.Blink

Bauke Mollema gaat voor een trilogie in Profronde Oostvoorne

Algemeen 681 keer gelezen

Oostvoorne - Met Bauke Mollema legde de organisatie van de Profwielerronde Oostvoorne een tweede absolute toprenner vast voor de profkoers waarvoor morgenavond (donderdag 4 augustus) om kwart over zeven het startschot wordt gelost.  

‘Het is de veertigste editie,’ zegt Bob Braber, die morgen samen met Hans Beukelman afscheid neemt van het bestuur van de stichting Profwielerronde Oostvoorne. ‘Dus pakken we nog net wat groter uit dan normaal.’

Twee toppers
Met ‘groter uitpakken dan normaal’ bedoelt Braber dat de Profronde van Oostvoorne voor het eerst in het bestaan met Mollema en sprinter Fabio Jacobsen twee absolute toppers presenteert. En met Taco van der Hoorn contracteerden ze op de valreep nog de  zesde Nederlandse renner die finishte in de recente Tour de France. Van der Hoorn miste in de vijfde etappe van de Tour, op een haar na de zege. Boy van Poppel, Martijn Tusveld en Nils Eekhoff completeren het zestal Tourrenners dat volgende week in de veertigste Profronde van Oostvoorne rijdt.

Onvoorspelbaar
De uitslag van de profkoers is volledig onvoorspelbaar. Want zowel de naam van Bauke Mollema, die de recente Tour de France met een 25ste plaats afsloot, als die van Fabio Jacobsen, die in de tweede etappe van de Tour naar de winst sprintte, zou als winnaar van de veertigste Profronde van Oostvoorne niet misstaan.
Mollema reed al eerder in Oostvoorne. In 2015 bezocht hij de kustplaats voor het eerst en in 2017 keerde hij er terug. Beide keren won de Friese alleskunner de profkoers. Er is Mollema dus veel aan gelegen om in een trilogie te voltooien. Met een plek in de top-tien van de tijdrit in de voorlaatste etappe van de Tour onderstreepte hij de uitstekende vorm waarin hij momenteel verkeert en zijn faam als tempobeul. Maar om in een criterium tijdens het fietsen van ‘rondjes om de kerk’ de misschien wel snelste sprinter uit het huidige profwielermetier van je af te schudden, is een heel ander verhaal. En Fabio Jacobsen is op dit moment een van de allersnelste sprinters in het wielrennen.

Publiciteit
Jacobsen trok veel publiciteit door de wijze waarop hij de recente Tour de France reed. Vanaf het moment dat de bergen opdoemden in de Tour kreeg de met zijn bijna tachtig kilo voor een klimmer veel te zware krachtmens het moeilijk. Elke etappe met cols werd voor Jacobsen een strijd om binnen de tijdslimiet te finishen. Een strijd die hij zeven keer op het tandvlees leverde, maar ook zeven keer won. De beloning in de vorm van een overwinning in de koninklijke sprint in de slotetappe van de Tour op de Champs-Élysées bleef uit, maar Jacobsen toonde de wielerwereld het doorzettingsvermogen waarover hij beschikt. ‘Wie er wint maakt mij niet uit,’ zegt Bob Braber. ‘Het publiek wordt sowieso de grote winnaar, want we gaan genieten van een strijd tussen twee van de beste Nederlandse wielrenners van dit moment.’

Afbeelding
Afbeelding

Het laatste nieuws