Afbeelding

Tappunt van het Jaar-verkiezing schijnt licht op wegwerpflesjes-probleem

Algemeen 349 keer gelezen

Een verkiezing voor het Tappunt van het Jaar. Dit jaar werd de wedstrijd voor het eerst georganiseerd. Stichting Publiek Water vraagt hiermee aandacht voor het overschot aan plastic wegwerpflesjes. Het meest verkozen tappunt is bekroond van de Tappunt van het Jaar Award. Dit jaar ging die prijs naar Pret aan tafel in Brielle.

De milieu-impact van plastic wegwerpflesjes is immens. De productie van flesjes voor eenmalig gebruik blijft toenemen, en hoewel Nederland wereldwijd vooroploopt in het recycle-proces, is het zaak om andere oplossingen voor de dagelijkse dorst onderweg te vinden. Met alle milieuvriendelijke alternatieven voor wegwerpflessen is de keuze voor een herbruikbare fles snel gemaakt. Het vinden van een tappunt op pad kan echter nog best een opgave zijn.

Tappunt van het Jaar verkiezing

De tappunt-verkiezing is op touw gezet door Publiek Water. De missie van Publiek Water is glashelder: de drempel wegnemen om in Nederland in het openbaar te vragen om kraanwater. Door zoveel mogelijk openbare tappunten binnen Nederland te realiseren streeft Publiek Water naar vanzelfsprekend water tappen, overal in het land. Moeiteloos een tappunt vinden en laagdrempelig tappen is mogelijk met de tapkaart op de website van Publiek Water. De kaart brengt in beeld waar tappers hun flesje kunnen vullen. De prijsuitreiking is de volgende stap om tappunten in het zonnetje te zetten.

Tappunt van het Jaar Award

Geen prijs voor het beste water, maar voor de favoriete plek om te tappen, dat is de Tappunt van het Jaar Award. “We willen ondernemers aanmoedigen om tappers ook in hun zaak welkom te heten. Op lange termijn goedkoper voor de consument en leuk voor de ondernemer.” legt Erik Jaap Dijk van Publiek Water uit. Onder de stemmers werden tien gepersonaliseerde flessen verloot.

Idealen en ondernemen

Geen prijs voor het beste water, maar voor de favoriete plek om te tappen, dat is de Tappunt van het Jaar Award. Alle stemmen tellen en alle flesjes ook, zo weet ook Jose van GROOTS van A tot Zero. De winnaar van de Tappunt van het Jaar verkiezing is veel bezig met duurzaamheid, ook in haar winkel. Met handige en duurzame producten kunnen mensen simpel hun steentje bijdragen. Voor mij is het dan ook logisch dat mensen even kunnen langskomen om hun flesje te vullen. Soms raken we dan in gesprek en kopen ze iets. Het is een win-win situatie en de moeite is zo klein.” Verder zet Jose zich in voor de JOGG (Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst), dat zich richt op een gezonde levensstijl onder jongeren.

Zelf meetappen?

Moeiteloos een tappunt vinden en laagdrempelig tappen is mogelijk met de tapkaart via www.publiekwater.nl. De kaart brengt in beeld waar tappers hun flesje kunnen vullen.

Volgend jaar is er wederom een Tappunt van het Jaar verkiezing. Publiek Water is natuurlijk altijd op zoek naar nieuwe tappunten, aanmelden als tappunt kan ook via www.publiekwater.nl. Een aanmelding als tappunt geldt automatisch als een deelname aan de wedstrijd.