Afbeelding

Hoe lang blijft zwerfafval liggen?

Algemeen 336 keer gelezen

Hellevoetsluis - Wie door Hellevoetsluis rijdt, ziet deze vraag op billboards langs de weg staan. Een belangrijke vraag waarvan het antwoord grote indruk maakt, voor wie zich de waarheid realiseert

Op het paneel staan zeven veelvoorkomende zwerfvuil-items: Papier; Bananenschil; Sigarettenpeuk; Plastic; Kauwgom; Blikje en Appelklokhuis. Het antwoord op de verschillende items varieert van ‘14 dagen’ voor appelklokhuis tot ‘oneindig’ voor plastic en sigarettenpeuk (= in feite gepluisd plastic in een papierwikkel). Ik was onderweg naar het Winkelcentrum voor een boodschap. En nadat ik die gedaan had, zag ik op de hoek bij de trap zwerfafval liggen.

Om een statement te maken (en met de informatie van het billboard nog in gedachte) ben ik aan het rapen gegaan rondom de rechter (met je gezicht naar de ingang) plantenbak en de oprit voor de Blokker. In een uur tijd had ik een plastic zak vol afval geraapt (zie foto). De schuine oprit was vrij van zwerfafval door lolliestokjes, snippers aluminiumfolie en peuken uit de voegen te wippen met een stokje. Thuis bleek ik in totaal 650 gram troep geraapt te hebben. Voor impressie van soort afval: zie foto’s. Maar wat had ik nu allemaal opgeraapt? Daartoe ben ik in de avond aan het tellen gegaan.

Hier de cijfers. In totaal zijn 1.024 items geraapt. Gerangschikt naar de aantallen ontstaat de volgende lijst: sigarettenpeuken 620x ; Plastic + Papier stukken Aluminiumfolie 101x; Metaal stukken zacht plastic 66x; Plastic (delen van en herkenbaar als) snackverpakking 54x; Plastic stukje karton/ papier 39x; Papier glasscherven 31x (wit glas 20x; bruin glas 6x; groen glas 5x); Glas kauwgom 22x; Rubber. stukjes hard plastic 21x; Plastic drankbliklipjes 13x; Metaal plastic rietjewikkels 10x; Plastic kroondoppen 9x; Metaal zakdoekjes/ servetten 7x; Papier + Plastic rietjes 7x; Plastic plastic doppen 6x; Plastic drankblikjes 5x; Metaal knetterballen 2x; Plastic stuk elektriciteitsdraad 2x; Metaal + Plastic plastic (ijs)lepeltje 1x; Plastic plastic roerstaafje 1x; Plastic plastic tapasbakje 1x; Plastic sleutelbeurs 1x; Plastic sigarettenpakje 1x; Papier plastic sigarettenpakjes-wikkel 1x; Plastic (deel van) aansteker 1x; Metaal ijsstokje (hout) 1x; Hout (deel van) ballon 1x; rubber.

Als we de items indelen naar soort materiaal dan tellen we: 793x van Plastic: blijft oneindig lang liggen. 131 x van Metaal; blijft minimaal 50 jaar liggen. 48x van Hout/ Karton/ Papier; blijft minimaal 6 maanden liggen. 31x van Glas; blijft oneindig liggen. 23x van Rubber; blijft mimimaal 20 jaar liggen.

Het betekent dat het leeuwendeel van het zwerfafval tot in de eeuwigheid blijf liggen. Het Metaal zou minimaal 50 jaar blijven liggen, het kauwgom minimaal 20 jaar en het houten ijsstokje blijft 1-5 jaar en het karton/papier zou tenminste 6 maanden blijven.

De vraag waar dit artikel mee begon was: Hoe lang blijft zwerfafval liggen? Het echte antwoord op deze vraag is volgens mij ‘totdat een zwerfafvalraper het meeneemt’.

Willen we een zwerfafvalvrij Hellevoetsluis? Dan kunnen we concluderen dat het vanzelf niet zal gaan. We mogen zelf aan de slag. Burgers van Hellevoetsluis. Doe je mee? En maak Hellevoetsluis zwerfafvalvrij. Als iedere burger nu (net als ik heb gedaan heb) een uur lang bij zijn woning of waar dan maar ook zwerfafval gaat rapen dan gebeurt er al veel. Een werkuurtje voor het algemeen belang. Eens per jaar? Eens per halfjaar? Eens per kwartaal? Eens per maand? En natuurlijk gaan we daarna geen zwerfafval meer achterlaten op straat. Met in mijn achterhoofd nummer 1 op het zwerfafval-itemlijstje (peuken) richt ik me tot de rokers, maar het geldt voor iedereen. Vergeet niet een potje/ zakje mee te nemen waar je je peukje/ restafval in kan doen, en doe dat vervolgens thuis of elders in de afvalbak legen. Met het zelfde gemak, doe het in de afvalbak. Samen werken aan een mooie, schone en groene toekomst. 

Zwerfafvalraper en zwerfafvalonderzoeker Minke; reacties naar Minke@heelvoetsaam.nl

Afbeelding
Afbeelding