Chantal van den Broek-Blaak is één van de rensters uit de Gouden generatie, hier in actie tijdens het NK op de VAM-berg.
Chantal van den Broek-Blaak is één van de rensters uit de Gouden generatie, hier in actie tijdens het NK op de VAM-berg.

Kampioenes op de Fiets, de Gouden generatie

Algemeen 345 keer gelezen

Hellevoetsluis- Nederland kent al ruim een, halve eeuw sterke wielrensters, die van hoofdprijs naar hoofdprijs reden. Na het tijdperk Leontien van Moorsel werd Marianne Vos als opvolgster van ‘Tinus’ naar voren geschoven. La Vos maakte de status van supertalent inmiddels waar. 

Maar het bijzondere is dat Vos de glorie deelt met andere rensters van haar generatie. Chantal Van den Broek-Blaak, Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Ellen van Dijk veroverden in de afgelopen tien jaren ook wereldtitels in de wegdiscipline en Kirsten Wild overvleugelde Vos zelfs op de wereldkampioenschappen op de baan. Daarmee zijn de zes hoofdpersonages van het boek genoemd, die zelf aan het woord komen over hun successen. De historie speelt een rol. De Nederlandse vrouwen vonden elkaar in de motivatie om nog beter te worden. Wie kopvrouw wil zijn of de status van beschermd renster wil hebben in de Nederlandse wielerselecties op WK’s en op de OS moet immers wel van goeden huize komen. Steeds meer komt ook het besef dat het afgelopen decennium uniek was maar misschien ook wel uniek blijft. Dat Nederlandse vrouwen winnen wordt minder vanzelfsprekend. En maakt de prestatie van deze generatie des te meer bijzonder. www.cyclingonline.nl

Afbeelding
Afbeelding