Het voorstel van HVC gaat uit van vijf windmolens.
Het voorstel van HVC gaat uit van vijf windmolens. Afb. Arcadis

Windmolenplan zorgt voor veel emoties

Algemeen 2.420 keer gelezen

Spijkenisse - Het plan van HVC Landwind voor de plaatsing van een vijftal windmolens achter Spijkenisse-Noord heeft gezorgd voor veel vragen bij de inwoners, maar ook voor veel emoties. Het college wil enkel aan de westkant windmolens laten plaatsen, maar ook dat idee valt niet bij iedereen in goede aarde.

Uit het onderzoek naar de milieu-effecten is volgens HVC gebleken dat er vijf molens geplaats kunnen worden op de Plaatweg. Drie aan de westkant van de Hartelbrug, twee aan de oostkant. Tijdens de inloopavonden werd al duidelijk dat de bewoners van Spijkenisse-Noord die twee molens aan de oostkant absoluut niet willen zien verschijnen. Ze hebben al genoeg last van het geluid van de industrie en zitten evenmin te wachten op slagschaduw. Volgens vertegenwoordigers van de ontwikkelaar valt het geluid mee, al zullen er wel bewoners zijn die het dubbele aan geluid tegen de gevel zullen krijgen. En bij slagschaduw worden de molens uitgezet.

Bewonersplatform
Maarten van Kasteren van het bewonersplatform gaf tijdens de vergadering van de commissie Leefomgeving aan dat het platform niet tegen plaatsing van windmolens is, maar zich zorgen maakt over de plaatsing van de turbines dicht bij een grote woonwijk. ‘Er is veel onzekerheid over de geluidseffecten op de lange termijn. Landelijk worden hier nog heel veel onderzoeken naar gedaan en de gemeente Nissewaard is zelf een onderzoek gestart naar de geluidseffecten van het windpark aan het Spui en de Haringvlietdam, omdat de overlast van deze windturbines aanmerkelijk groter blijkt te zijn dan vooraf was ingeschat. Hoe erg zou het zijn wanneer dit ook voor de overlast van windturbines in Spijkenisse Noord zou gaan gelden. Wat betekent dat dan voor het leefklimaat in Spijkenisse Noord?’, zo geeft het bewonersplatform aan.

Na bestudering van de stukken die zij tot haar beschikking heeft, geeft het bewonersplatform aan dat ze voorstander is van het plaatsen van enkel molens aan de westzijde, omdat die de minste impact op Spijkenisse-Noord en haar 6700 inwoners. En met drie molens van 7,2 Megawatt voldoet Nissewaard aan de opgave om minimaal 18 Megawatt te produceren.

Met de rug tegen de muur
Audrey Barendregt die samen met haar man een akkerbouwbedrijf runt op de Hogelandseweg in Geervliet ziet met afschuw de molens naderen. Toen zij pas in het door hen zelf ontworpen huis woonde, kreeg ze last van depressieve klachten. ‘Ik heb daar jaren medicijnen voor moeten slikken.’ De klachten verdwenen toen de molens van windpark Hartelbrug verdwenen; één daarvan stond dicht bij de woning. Audrey is bang dat plaatsing van de molens aan de westzijde van de Hartelbrug haar klachten zullen laten terugkeren, want de woning staat binnen de invloedsfeer van één van de molens. ‘We staan met onze rug tegen de muur, kunnen geen kant op. Het is een bedrijfswoning, dus die kunnen we niet verkopen.’ Ze heeft de commissie laten weten dat ze er alles aan zal doen om de betreffende molen tegen te houden want het gaat immers om haar gezondheid.

Minst slechte locatie
‘Soms kun je geen goed nieuws brengen’, hield wethouder Hottentot de commissie voor. Hij wil klachten absoluut niet bagatelliseren, maar de gemeente moet voldoen aan de afspraak met de provincie. En bij plaatsing van molens aan de westkant van de brug ervaren minder mensen een probleem.  Vandaag heeft de wethouder een gesprek met HVC om te kijken hoe ze tot overeenstemming kunnen komen over plaatsing van enkel molens aan de westkant. Het bedrijf liet voorafgaand al weten dat ze vijf molens nodig heeft om een positief resultaat te kunnen behalen. Op dit moment zijn ook nog niet alle onderzoeksresultaten bekend, waardoor het moeilijk is om antwoord te geven op de vele vragen die er zijn bij raad en inwoners. De verwachting is dat alle gegevens beschikbaar zullen zijn, als de aanvraag wordt ingediend. Dan start ook de procedure voor de inwoners, maar tot die tijd wil de gemeente zo pro-actief mogelijk zijn en de inwoners al op voorhand informeren over de plannen. Vandaar de inloopavonden. De verwachting is dat de gemeenteraad in november/december dit jaar een besluit zal nemen over de aanvraag van HVC.