Aftrap regionale campagne ‘Steek jij je hand uit’
Aftrap regionale campagne ‘Steek jij je hand uit’ Foto: Jan Kok

‘Zeg nee tegen criminele, seksuele en arbeidsuitbuiting’

Algemeen 285 keer gelezen

Capelle aan den IJsselDe campagne ‘Steek jij je hand uit’ is vanochtend op het Comeniuscollege in Capelle aan den IJssel gelanceerd. De campagne wil middelbare scholieren bewust maken van de gevaren van mensenhandel en de verschillende vormen van uitbuiting. Daarnaast moet het criminele, seksuele en arbeidsuitbuiting onder jongeren voorkomen. 

Steeds meer jongeren worden met mooie beloftes over snel geld verdienen en dure spullen geronseld om even snel hun pinpas en pincode uit te lenen of drugspakketjes rond te brengen. Ook lopen meisjes én jongens het risico om seksuele handelingen onder dwang te verrichten. 

Op het Comeniuscollege ging burgemeester Peter Oskam van Capelle aan den IJssel hierover in gesprek met leerlingen en docenten: “Mensenhandel is een hardnekkig probleem in onze samenleving dat meestal buiten het zicht gebeurt. Hierbij gaat het niet alleen om volwassenen, maar steeds vaker ook om minderjarigen. Alle vormen van mensenhandel, zoals seksuele-, criminele- en arbeidsuitbuiting grijpen diep in op de vrijheid van de slachtoffers en bezorgen hun veel leed. Daarom is het belangrijk middelbare scholieren goed te informeren en de hand hier tegen uit te steken.”

Scholen
Op www.steekjijjehanduit.nl worden jongeren met korte aansprekende filmpjes geïnformeerd en geconfronteerd over de gevaren van uitbuiting. Slachtoffers van verschillende vormen van mensenhandel vertellen hun verhaal. Verder wordt op plekken waar veel jongeren komen informatie gegeven met posters en flyers. Scholen worden door de gemeente Capelle per brief actief benaderd. Er zijn voor scholen ook posters en flyers beschikbaar om het onderwerp onder de aandacht te krijgen. Voor docenten is er op www.steekjijjehanduit.nl een pagina met uitleg over lessen om het onderwerp in de klas te bespreken. Hier staan ook tips om een gesprek met een leerling aan te gaan en informatie over hulpverlening. Ook voor ouders is er een pagina met informatie, tips en hulp.

Burgemeester Oskam: “Bewustwording over mensenhandel en de verschillende vormen is belangrijk. Deze campagne is het startpunt voor het herkennen en melden van signalen, het beschermen van slachtoffers en het aanpakken van daders. Samen kunnen wij onze hand uitsteken, hulp bieden en vormen van uitbuiting voorkomen en verminderen.”

‘Zeg nee’
De campagne begint in Capelle aan den IJsel. Ook andere gemeenten in de regio gaan binnenkort met ‘Steek jij je hand uit’ aan de slag. Burgemeester Oskam roept alle jongeren in de regio op om op te staan tegen mensenhandel en uitbuiting: “Denk je dat het jou niet zal overkomen? Dat dachten anderen ook. Zij weten nu beter. Laat je niet paaien door mooie beloftes over snel geld verdienen en mooie spullen. Zeg nee!”

‘Steek jij je hand uit’ is ontwikkeld in opdracht van de VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam. Dit is een samenwerkingsverband van 25 gemeenten, de politie en het Openbaar Ministerie. Het platform en de materialen zijn beschikbaar voor alle gemeenten in Nederland. Burgemeester Oskam is regionaal portefeuillehouder mensenhandel binnen de politie Rotterdam.