Afbeelding
Foto: PR
ingezonden mededeling

Welke soorten leningen bestaan er?

Algemeen 86 keer gelezen

Geld lenen is soms nodig om verschillende redenen, bijvoorbeeld omdat je tijdelijk geen salaris krijgt of omdat je onverwachts een grote uitgave moet doen. Sta jij ook op het punt een lening af te sluiten? Dan weet je waarschijnlijk ook dat er meerdere soorten bestaan. Hieronder lees je wat er zoal mogelijk is als je geld wilt lenen, zodat je beter weet welk type lening het beste bij jouw situatie past!

Geld lenen zonder BKR
Als meer dan € 250 leent, dan vindt er normaal gesproken een toetsing van het Bureau Krediet Registratie (BKR) plaats. De kredietverstrekker krijgt dan in één oogopslag te zien welke leningen je reeds hebt afgesloten en of je daar eventuele betalingsproblemen mee hebt (gehad). Toch is er een manier om geld te lenen zonder BKR, namelijk door voor een flitslening te kiezen.

Flitslening: snel geld lenen en terugbetalen zonder BKR
Heb je op zeer korte termijn geld nodig? Dan is snel geld lenen mogelijk dankzij een flitslening oftewel flitskrediet. Zoals de naam al zegt, is het voordeel van deze lening dat je het bedrag snel op je rekening hebt. Daarnaast vindt er bij een flitskrediet dus geen toetsing plaats bij het BKR, dus is het ook geschikt voor degenen die hier een negatieve registratie hebben. Het gaat bij een flitslening wel om relatief kleine leenbedragen: van € 100 tot zo’n € 2.000, afhankelijk van de aanbieder. Daarom wordt het ook wel een minilening genoemd. Ook moet je het geleende bedrag + rente op korte termijn weer terug betalen. Vaak ligt het terugbetalingstermijn van deze minileningen binnen enkele maanden, dus de rente is relatief hoog in vergelijking met leningen die een langer termijn hebben.

Geld lenen met BKR
Wil je meer dan een paar duizend euro lenen en een langere terugbetalingstermijn? Dan kom je helaas niet onder het BKR uit. Hieronder zetten we op een rijtje wat de meest populaire leningen met BKR zijn.

Persoonlijke lening
Net als bij een minilening leen je bij een persoonlijke lening het hele bedrag in één keer. Vervolgens betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Vaak kun je kiezen hoelang de lening loopt.

Doorlopend krediet
Bij een doorlopend krediet spreek je met de kredietverstrekker een kredietlimiet af. Je kunt dan tot dit limiet naar behoefte een bedrag opnemen. Je betaalt alleen rente over het opgenomen gedeelte plus de maandelijks aflossing.

Rood staan
Op je betaalrekening is het mogelijk om voor de optie rood staan te kiezen. Dit is ook een vorm van geld lenen, aangezien je tijdelijk betaalt met geld dat je niet hebt en dus hebt geleend van de bank.