Afbeelding
MdN

Nieuw zand op Maasvlakte beschermt tegen Noordzee

Algemeen 733 keer gelezen

Rijkswaterstaat brengt in mei en begin juni nieuw zand aan op het strand van de Maasvlakte. Dit heet zandsuppletie. Hierdoor is een deel van het badstrand vanaf 14 mei voor circa drie weken niet toegankelijk. Met dit onderhoud is de kust van de Maasvlakte de komende jaren weer goed beschermd tegen de zee.

In totaal wordt ongeveer 165.000 kubieke meter zand van de Noordzeebodem over een lengte van 1 kilometer op het badstrand aangebracht. Dat is vergelijkbaar met zo’n 100 wedstrijdbaden gevuld met zand. Met het zand wordt de kust versterkt en blijft de kustlijn op zijn plaats. De werkzaamheden duren ongeveer drie weken en gaan dag en nacht, zeven dagen per week door. Elke twee jaar wordt het strand van de Maasvlakte onderhouden. 

Veiligheid voor strandgebruikers

Het badstrand is vanwege de veiligheid van de strandgebruikers afgesloten vanaf de bouwhekken van het in aanleg zijnde windpark tot aan de reddingspost. Dit betekent dat de strandopgangen van P1 en P2 niet toegankelijk zijn tijdens de werkzaamheden. Er kan hier wel geparkeerd worden. Strandgebruikers kunnen bij de strandovergang bij de reddingsbrigade en P3 het strand op. Er worden borden geplaatst. Zodra het strand weer veilig te gebruiken is, wordt dit weer vrijgegeven. 

Noodzaak kustonderhoud

Meer dan de helft van Nederland ligt onder de zeespiegel en is kwetsbaar voor overstromingen. In deze gebieden wonen en werken miljoenen Nederlanders. Werken aan de bescherming tegen hoogwater en stormvloeden is in Nederland dan ook een blijvende noodzaak. Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat al meer dan 30 jaar de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee. Om de kust te onderhouden, gebruikt Rijkswaterstaat jaarlijks gemiddeld 12 miljoen kubieke meter zand. Dit is vergelijkbaar met zeven keer het Feyenoord stadion de Kuip tot de rand toe gevuld met zand.