Het eindresultaat is een kleurrijke versie van Brielle in 1649
Het eindresultaat is een kleurrijke versie van Brielle in 1649

Digitaal ingekleurde stadskaart Brielle 1649

Algemeen 578 keer gelezen

Brielle - Mogelijk kent u de historische stadskaarten van Nederlandse steden die in de 17de en 18de eeuw als gravures zijn uitgebracht. Deze zijn door Nederlandse kaartenmakers vervaardigd en hebben een voor die tijd grote nauwkeurigheid.

Kenmerkend voor de kaarten uit deze tijd is de driedimensionale weergave van de bebouwing vanaf een hoger punt bezien. Als het om belangrijke gebouwen gaat zoals kerken, paleizen en raadhuizen, zijn deze vaak tot in grote detail weergegeven. Opmerkelijk is wel dat er in de stadskaart van Brielle een paar duidelijke fouten zijn gemaakt, zoals de positionering van de Catharijnekerk. De gegraveerde stadskaarten zijn oorspronkelijk niet ingekleurd en de kaarten die in de 17de en 18de eeuw wel zijn gekleurd dragen de ingetogen kleuren die in deze tijden gangbaar waren. Van de stadskaart van Brielle bestaan ook versies die door ambachtslieden (zogenaamde ‘Afsetters’) uit de 17e eeuw zijn ingekleurd. Deze stadskaarten worden nog regelmatig via veilingen te koop aangeboden. De niet ingekleurde stadskaarten die in archieven en musea bewaard worden, zijn de afgelopen jaren gedigitaliseerd en in hoge resolutie beschikbaar gesteld voor het publieke domein. Een van deze stadskaarten is die van Brielle uit 1649 van Johannes Blaeu.

Marcus Laman heeft als moderne afsetter de zwart-wit stadskaart van Brielle handmatig met contemporaine kleuren digitaal ingevuld. Het eindresultaat is een kleurrijke versie van Brielle 1649 met de complete vestingwerken zoals Brielle deze toen had. De stad zou niet veel later, na het Rampjaar 1672 ook aan de zuidzijde bastions krijgen. Alle huizen, bomen en waterlopen in de stadskaart zijn individueel ingekleurd waarbij voor de daken verschillende tinten rood zijn gebruikt. Door de hemelblauw gekleurde grachten en groen gekleurde tuinen, wordt het duidelijk hoe waterrijk en lommerrijk Brielle in de 17de eeuw is geweest. Marcus heeft het voornemen om de stadskaart van Brielle op formaat 70x50 cm. voor de geïnteresseerden beschikbaar te stellen. (Meer info: www.historischestadskaartenfullcolour.nl)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws