Een nieuw programma boordevol oude vertrouwde, fonkelnieuwe en soms ronduit spectaculaire onderdelen. Dat belooft wat!
Een nieuw programma boordevol oude vertrouwde, fonkelnieuwe en soms ronduit spectaculaire onderdelen. Dat belooft wat! Foto: Evelien Holleman

“Met trots presenteren wij Vestingdagen 2.0!”

Algemeen 5.789 keer gelezen

Hellevoetsluis - Vorig jaar werd al bekendgemaakt dat de Vestingdagen in 2022 eindelijk weer op de agenda staan. Stichting Voorne Putten Evenementen gaat het oer-Hellevoetse evenement organiseren. Vestingdagen 2.0  wordt als vanouds gehouden in het derde weekend van augustus en is gratis toegankelijk.  

Wethouder Aart Jan Spoon: “In 2019 na de laatste Vestingdagen gaf Stichting Vestingdagen te kennen te stoppen. Maar Vestingdagen hoort nu eenmaal bij Hellevoetsluis daarom hebben wij Bianca Verbree van Kroko’s Evenementen benaderd met de vraag wat zij zou kunnen betekenen voor dit evenement. Bianca was enthousiast en kwam met haar Stichting Voorne Putten Evenementen gelijk met plannen. Helaas kon het vanwege de pandemie de afgelopen twee jaar niet doorgaan. Dit jaar kan dat wel. Hoewel het vanwege de oorlog in Oekraïne wat vreemd voelt om het nu over zo’n feestelijk evenement te hebben. Maar toch denk ik dat na twee jaar coronapandemie, en ondanks de onzekere situatie in Europa, een evenement zoals de Vestingdagen welkom is.” Vestingdagen wordt deels gesubsidieerd door de gemeente. Voor de overige kosten worden sponsors en deelnemende partijen geworven. “Zoals het er nu naar uitziet, gaan de plannen voor het Zuidfront in de toekomst geen belemmering vormen voor de organisatie van evenementen zoals de Vestingdagen” aldus de wethouder.

Verrassende nieuwe onderdelen
“Ik had het hele programma al lang in mijn hoofd en ben blij dat ik het nu naar buiten kan én mag brengen” vertelt Bianca. “Als inwoner van Hellevoetsluis wil je deze traditie niet verloren laten gaan. Met het evenementenbureau heb ik vele jaren de kermis, de braderie en het muziekfestival verzorgd. Dat blijven wij doen. Maar daarnaast heb ik met de stichting een compleet nieuw programma opgesteld met verrassende, nieuwe onderdelen. We hebben geen stoom tijdens Vestingdagen 2.0. Vanwege de uitstoot  zullen er milieurapporten moeten worden geschreven waardoor het helaas gewoonweg te duur wordt om de traditionele stoommachines naar Hellevoetsluis te laten komen.”

Reuzenrad & Snollebollekes
Vestingdagen 2.0, geen stoom maar wel nieuwe onderdelen. Dat maakt natuurlijk nieuwsgierig. “De Vestingdagen worden op vrijdagavond geopend met een feestelijke ceremonie. Dit jaar is de kermis op het Zuidfront” geeft Bianca aan. “We hebben namelijk een reuzenrad van 25 meter hoog uitgenodigd; zo heb je een waanzinnig uitzicht over het Haringvliet en Hellevoetsluis. Op het festivalterrein op het Zuidfront, met ruimte voor minstens 2500 man, zullen een aantal artiesten hun opwachting maken. Vrijdagavond zullen Gerard Joling en Alex optreden. Zaterdagavond John West en Snollebollekes. Beide avonden zullen ook DJ Yorit en de band  ’Mag het wat zachter’ optreden. De entree houden we in ieder geval zo laag mogelijk onder €15 per ticket.”

Van nostalgie naar selfie
Het hele weekend zijn er demonstraties van de Reddingsbrigade. Op zaterdag zijn er helikopterrondvluchten. De nostalgische trekkers, de oude vrachtwagens, het modelbouwplein en natuurlijk de kindertrein zijn er weer. De braderie loopt nu helemaal door zodat je echt een rondje kunt maken. Molen de Hoop is open en daar zullen weer oude ambachten te zien zijn en streekproducten verkocht worden. Ook aan de Koningskade zijn er verschillende markten. Nieuw dit jaar is het socialmedia plein waar je met allerlei gadgets de leukste selfies kunt maken.

Marine pakt uit
Hellevoetsluis was ooit een belangrijke marinestad en dit geeft een mooie aanleiding om de marine uit te nodigen. De marine pakt groot uit met acht onderdelen waar je van alles kunt beleven. In de VR-trailer kun je beleven hoe het is om als marinier op missie te zijn. Ook is er onder meer een veldkeuken, hijskraan en een klimtoren. En een megabelevingscontainers. Bij het Droogdok zullen nostalgische legervoertuigen uit de jaren 30 en 50 te zien zijn.

Van raceroom tot ringsteken
Op de Burgemeester van der Jagtkade komt een spectaculair Formule 1 plein met onder meer een raceroom met racesimulators. Ook is er een formule 1 wagen waar kinderen een pitstop challenge kunnen doen. Bij Fort Haerlem wordt op zaterdag een demonstratie ringsteken in klederdracht met nostalgische trekpaarden. Op dezelfde locatie zal op zondag een platenbeurs worden gehouden.

Vuurwerk
Ook worden er een aantal bijzondere historische schepen uitgenodigd. Uiteraard zijn er deze dagen weer leuke activiteiten bij het Droogdok, Ramtoren de Buffel, Bernisse en Lichtschip, Theater Twee Hondjes, Brandweermuseum en zijn de mannen en vrouwen van Equipage de Delft weer van de partij. Uiteraard wordt zaterdagavond het traditionele vuurwerk afgestoken.  ”Het programma is voorlopig onder voorbehoud. We moeten nog de definitieve goedkeuring van de veiligheidsdiensten krijgen. En mochten we meer sponsors kunnen werven dan breidt het programma mogelijk nog uit” zegt Bianca tot slot.

Vrijwilligers gezocht
Een groot evenement heeft ook een flink aantal vrijwilligers nodig. Bijvoorbeeld voor de op -en afbouw, runners die koffie en broodjes rondbrengen, locatiemanagers voor diverse onderdelen, bemannen toiletten, opruimen; eigenlijk voor alles. Lijkt het je leuk om te helpen tijdens dit evenement meld je aan via vestingdagen2.0@gmail.com

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws