Tijdens het symposium werd het convenant dementievriendelijke samenleving getekend door gemeentes, welzijnsorganisaties, en Alzheimer Nederland afd Voorne-Putten en Rozenburg.
Tijdens het symposium werd het convenant dementievriendelijke samenleving getekend door gemeentes, welzijnsorganisaties, en Alzheimer Nederland afd Voorne-Putten en Rozenburg. Foto: Annelies Vrinten

Alzheimer Symposium

Algemeen 389 keer gelezen

Spijkenisse - Woensdag 9 maart organiseerde Alzheimer Nederland, afdeling Voorne Putten Rozenburg na twee jaar weer een symposium rondom dementie. Op deze manier willen zij meer bekendheid geven aan dementie.

Dagvoorzitter voor het symposium was Liesbeth van de Krol, Regiocoördinator Alzheimer Nederland Zuid Holland - Zeeland.

Dementie is volgens Professor Ikram, Hoogleraar en hoofd epidemiologie van het Erasmus MC en spreker op het symposium, de zevende doodsoorzaak in Nederland. Professor Ikram leidt een onderzoek in de Rotterdamse wijk Ommoord om het ontstaan en de grootste risicofactoren van dementie in kaart te brengen. Zo begrijpen we de ziekte steeds beter.

Risico op dementie
De kans dat iemand in zijn leven dementie krijgt is één op vijf. Dat maakt een symposium als dit bijzonder actueel: bijna iedereen krijgt in zijn omgeving wel een keer te maken met dementie. Alzheimer Nederland kan dan handvatten geven over wonen, zorg en het dagelijks leven. Het thema van deze dag was dan ook gezond leven &voeding | domotica. Rondom deze onderwerpen konden deelnemers allerlei sprekers horen over hun expertise. In de pauze was er de mogelijkheid om bij stands van de diverse organisaties informatie in te winnen en vragen te stellen.
Samen dementievriendelijk
Alzheimer Nederland, de gemeenten op Voorne-Putten, de welzijnsorganisaties en ketenzorg dementie zetten zich samen in om meer bekendheid te geven aan dementie, passende hulp en ondersteuning te bieden en om activiteiten voor mensen met dementie te bevorderen. Hierdoor kunnen mensen met dementie langer thuis blijven wonen en mee blijven doen in de samenleving. Omdat dementie ons allemaal aangaat en het belangrijk is, dat wij als samenleving rekening houden met mensen die dementie hebben, hebben aan het einde van de middag de wethouders en directeuren van welzijnsorganisaties van Voorne Putten en Rozenburg een convenant ondertekend waarin zij afspreken hoe zij een impuls kunnen geven aan deze dementievriendelijke samenleving in deze regio.

Mooie initiatieven

Wat een mooi voorbeeld is, dat goed past in een dementievriendelijke samenleving, is ‘De onvergetelijke Kookclub’. Dit initiatief is al op diverse plekken in Nederland gestart en hierbij koken koppels, waarvan er één dementie heeft, samen met vrijwilligers een maaltijd met elkaar. Mensen helpen elkaar, voelen zich nuttig en gezien en het is ook gewoon gezellig. Veel deelnemers aan de kookclub geven aan dat ze ‘gewoon zichzelf kunnen zijn’. Ook de afdeling Voorne Putten Rozenburg wil gaan starten met deze kookclub en zoekt hiervoor vrijwilligers. Heeft u interesse, stuurt u dan een mail naar: voorneputten@alzheimervrijwilligers.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws