Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Zwaan met vogelgriep gevangen en afgevoerd

Algemeen 195 keer gelezen

Hellevoetsluis -  “We kregen vanochtend een melding binnen dat er zwaan in nood was op het Haringvliet die mogelijk besmet was met vogelgriep” vertelt Edwin Vosselman van Zwanengroep Zuid-Holland. 

Eerder was de dierenambulance ter plaatse die constateerde dat het een paringsdans was. “We zijn toch zelf nog even gaan kijken. Toen ik de filmpjes zag van mijn collega die eerder ter plaatse was, werd mijn vermoeden bevestigd. De zwaan zwom alleen nog maar om zijn as.”

Omdat de zwaan niet dicht genoeg bij de kant zwom, is de hulp van de reddingsbrigade ingeschakeld. “Vogelgriep is zeer ernstig voor zo’n vogel en zo snel mogelijk ingrijpen is noodzakelijk. In heel Nederland zijn er veel gevallen van vogelgriep bekend op dit moment. Het is nog nooit zo erg geweest als dit jaar. Ook in dit gebied zijn al aardig wat gevallen bekend” zegt Vosselman. 

De reddingsbrigade van Hellevoetsluis heeft zich ingezet om Vosselman bij te staan bij het vangen van de zwaan. Nadat zij met de reddingsboot ter plaatse waren, kon de zwaan snel gevangen worden. Vosselman werkte vanwege de besmettelijkheid in beschermde kleding.  e zwaan is overgebracht naar een dierenarts waar hij zal worden ingeslapen. 

Vogelgriep is heel besmettelijk voor andere vogels. Heel soms kunnen zieke vogels ook mensen besmetten. Ook honden en katten kunnen in uitzonderlijke gevallen besmet raken met het vogelgriepvirus. 

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op groothellevoet.nl

Afbeelding
Afbeelding