Afbeelding

Prostaatkanker te lijf met virussen

Algemeen 172 keer gelezen

KWF Kankerbestrijding financiert 8 nieuwe onderzoeksprojecten in het LUMC en het Erasmus MC, waarmee er een totaalbedrag van 4,5 miljoen euro naar deze instituten gaat. De toekenningen zijn onderdeel van de nieuwste financieringsronde van KWF, waarin bijna 27 miljoen euro wordt toegekend aan Nederlands kankeronderzoek. De projecten gaan medio 2022 van start.

“In een tijd waarin optimale zorg voor kankerpatiënten niet  vanzelfsprekend is, vinden we het extra belangrijk om te investeren in kankeronderzoek. We zijn onze trouwe achterban ontzettend dankbaar voor de mogelijkheid om kankerpatiënten een betere toekomst te bieden.”  Prof. dr. Carla van Gils, directeur KWF Kankerbestrijding 

Immunotherapie: afweer in actie tegen prostaatkanker  
De rol van het afweersysteem bij kanker staat al jaren in de belangstelling van kankeronderzoekers. Met succes, want er zijn inmiddels bij o.a. huid- en longkanker succesvolle behandelingen die het afweersysteem stimuleren om de tumor te herkennen én aan te vallen. 

Bij prostaatkanker blijft het succes van immunotherapie vooralsnog achter. Daar wil dr. Gabri van der Pluijm (LUMC) verandering in aanbrengen. Hij gaat zogenaamde oncovirussen inzetten om heel gericht prostaatkankercellen te infecteren en van binnenuit te doden. Wanneer dat gebeurt komt de inhoud van de kankercellen vrij, waar vervolgens het afweersysteem op ‘aanslaat’. Hoe deze gewenste tweetrapsraket zo succesvol mogelijk is te maken, gaat Van der Pluijm in het laboratorium onderzoeken. Aan het eind van het project hoopt hij de stap te kunnen maken naar de groep prostaatkankerpatiënten voor wie nu geen genezende behandeling mogelijk is. 

Kleurrijk opereren bij hersentumoren 
Glioblastoom is een zeer agressieve hersentumor met slechte vooruitzichten. Gemiddeld zijn patiënten na diagnose nog 15 maanden in leven. Een belangrijke rol in de behandeling is weggelegd voor de chirurg: hoe meer tumorweefsel deze succesvol kan verwijderen, hoe beter het vooruitzicht voor de patiënt. Maar in kwetsbaar hersenweefsel wil je natuurlijk nooit meer snijden dan nodig is. 

Aan het Erasmus MC gaat dr. Laura Mezzanotte een stof onderzoeken die onder een infraroodcamera groen oplicht. Deze stof wordt specifiek door de glioblastoomcellen opgenomen, zodat de kankercellen op de operatietafel fluorescent aankleuren en de chirurg beter kan onderscheiden waar snijden nodig is. Het gaat om een eerste patiëntenstudie, waaraan 15 patiënten zullen deelnemen. 

Alpe d’HuZes: bloedtest voor zeldzame huidkanker 
Hoewel huidkanker de vaakst voorkomende vorm van kanker is, zijn er ook zeldzame vormen van huidkanker, zoals huidlymfomen. Sommige van deze huidlymfomen laten zich lastig als kanker herkennen, omdat de symptomen lijken op minder ernstige huidaandoeningen. 

Vroege opsporing van huidlymfomen is cruciaal, want de overlevingskansen gaan bij late ontdekking sterk achteruit. Prof. Maarten Vermeer (LUMC) wil daarom een bloedtest ontwikkelen die nauwkeurig kan aantonen of er kankercellen in het bloed aanwezig zijn. Als het lukt om zo’n bloedtest te ontwikkelen, kan die ook worden gebruikt om het succes van de behandeling vast te stellen. Vanwege de zeldzaamheid van de aandoening, werkt de onderzoeksgroep internationaal samen om bloed van zo’n 150 patiënten te  analyseren. 

Ondanks dat?Alpe?d’HuZes?twee?keer niet doorgegaan is, hebben deelnemers wel op alternatieve manieren geld ingezameld.?Daarmee financiert Alpe d’HuZes dit onderzoek, maar ook nog 9 andere projecten in deze financieringsronde voor in totaal bijna 6 miljoen euro.  

Meer informatie

Bekijk hier de infographic over de toekenningen en bekijk hier hoe KWF onderzoeken toekent.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws