Afbeelding

Hoe kun je afleidingen voorkomen achter het stuur?

Algemeen 87 keer gelezen

Sms’en en autorijden is een groot veiligheidsprobleem, maar afgeleid autorijden is meer dan alleen je telefoon. Hier zijn enkele statistieken over afgeleid rijden: Afgeleide bestuurders hebben drie keer meer kans op een ongeval dan oplettende bestuurders en onoplettendheid van de bestuurder draagt bij aan 80 procent van de aanrijdingen. Naarmate voertuigen technologisch geavanceerder worden en apparaten meer geïntegreerd raken in ons dagelijks leven, wordt de verleiding om gewoon deze oproep aan te nemen of dit laatste bericht te verzenden steeds moeilijker te weerstaan. Voorkom dit toch met behulp van de onderstaande tips zodat je je verzekering auto niet hoeft te gebruiken door een ongeluk.

Eet voordat je vertrekt
Het is handig om onderweg te eten, maar jongleren met een broodje of koffie terwijl je op de weg probeert te letten, is een recept voor een ramp. Eet voordat je gaat of als je moet stoppen terwijl je onderweg bent, vermijd de drive-in en eet in plaats daarvan in het restaurant. Het is niet alleen veiliger, maar je voorkomt ook dat je op jezelf en je auto morst waardoor je veel schoonmaakwerk moet uitvoeren.

Plan je route van tevoren
Als je ergens heen rijdt waar je niet bekend mee bent, bekijk dan de kaart en krijg een goed beeld van waar je heen moet voordat je je auto in beweging zet. Als je een GPS gebruikt, voer je je bestemming in en controleer je of deze goed is voordat je vertrekt. Je wilt het volume hoger zetten, zodat je naar de GPS kunt luisteren in plaats van naar het scherm te moeten kijken voor een routebeschrijving. 

Leg je telefoon weg
Praten en sms’en tijdens het rijden is een van de gevaarlijkste dingen die je achter het stuur kunt doen. Als je de verleiding van een rinkelende telefoon niet kunt weerstaan, zet je telefoon dan uit terwijl je in de auto zit of leg hem op een moeilijk bereikbare plek. Als je op een belangrijk telefoontje wacht, stop dan om te praten. Zelfs handsfree praten leidt af. Als je aan het rijden bent, concentreer je dan op het rijden. 

Maak je klaar voordat je vertrekt
Bind je stropdas, doe je haar en make-up goed en pas je kleding aan voordat je op pad gaat. Doe daarnaast je jas uit voordat je je voertuig aanzet, in plaats van te proberen er uit te schuifelen tijdens het rijden, zelfs als je voor een stoplicht staat. Als je aan een jas friemelt of je tanden in de achteruitkijkspiegel controleert, mis je wat er gebeurt met alle andere automobilisten om je heen.

Laat liggen wat je hebt laten vallen
Je portemonnee laten vallen tijdens het rijden? Reik niet om het te pakken, het kan wachten tot je je bestemming hebt bereikt. Als het gevallen item zich op een gevaarlijke plek bevindt (dat wil zeggen dat het onder je rem- of gaspedalen kan rollen), stop dan zo snel mogelijk aan de kant en raap het dan op voor je eigen veiligheid

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws