Rina Vuijk: "Het verhaal zat al een poosje in mijn hoofd voordat ik besloot het op papier te zetten."
Rina Vuijk: "Het verhaal zat al een poosje in mijn hoofd voordat ik besloot het op papier te zetten." Foto: Wil van Balen

Hellevoetse schrijft debuut thriller

wo 1 dec 2021, 19:46 Algemeen 174 keer gelezen

Hellevoetsluis - Twee weken geleden kwam de thriller ‘Dreiging in de Highlands’ van Rina Vuijk uit. Rina (57) is geboren in Rotterdam, woont sinds haar twaalfde in Hellevoetsluis en werkt in de zorg.

Na een secretaresseopleiding werkte ze jarenlang op kantoor in het ziekenhuis. Later werd ze doktersassistente en nu werkt ze als coördinator bij de afdeling klinische genetica bij het Erasmus MC. “Achteraf vind ik het jammer dat ik dat niet eerder heb gedaan, want het is leuk, dankbaar werk wat me goed ligt. Soms ook moeilijk in deze onzekere periode.”  

Als kind las ik al graag en Agatha Christie was lang mijn favoriete schrijfster. De stijl van een echte ouderwetse ‘whodunit’ heeft veruit mijn voorkeur. Inmiddels met andere schrijfsters zoals Nicci French en Camilla Läckberg. Ik schreef zelf ook wel eens, maar daar deed ik verder niets mee. Het verhaal voor mijn boek zat al een poosje in mijn hoofd en ik ben in eerste instantie gewoon voor mezelf begonnen met het schrijven van dit boek. Ik wilde een niet al te ingewikkeld verhaal op papier zetten; een beetje in de stijl van Suzanne Vermeer.”

Buiten haar gezin, haar werk en lezen is Schotland ook één van haar grote liefdes. Hoe kan het dan ook anders dat haar eerste boek zich daar afspeelt. “Mijn vader ging altijd naar Schotland. Nadat hij was overleden, zijn we voor het eerst zelf geweest om te zien wat hem zo aantrok. Sindsdien proberen we ieder jaar een keer te gaan. Plekken waar ik geweest ben op onze vakanties en ervaringen die ik daar heb opgedaan heb ik meegenomen in mijn boek. De omgeving, die in de winterperiode nog net wat donkerder en mysterieuzer is, is uitermate geschikt voor zo’n spannend verhaal. Toen mijn verhaal af was en ik het mijn jongste dochter liet lezen, spoorde zij mij aan om het naar een uitgeverij te sturen.”

Haar man, kinderen en kleinkinderen zijn dan ook reuzetrots op het onlangs gepubliceerde debuut van de schrijfster. De eerste positieve reacties op haar boek heeft ze inmiddels in ontvangst mogen nemen. “Bij AKO in het Erasmus MC  liggen de boeken van artsen zoals Diederik Gommers én nu ook mijn boek. Mijn collega’s grapten gelijk ‘nu kom je zeker ook bij Jinek.’ Het verhaal speelt zich rondom de kerstperiode af. Daarom is juist in deze periode leuk om cadeau te geven. Of om zelf heerlijk met een kop thee op de bank te kruipen met dit boek.” 

Het verhaal speelt zich in Fort William. De Nederlandse Emma verhuist na een stormachtige vakantieliefde met de Schotse Jake naar de Schotse Hooglanden om haar leven met hem te delen. Aanvankelijk lacht het leven haar toe, maar alles verandert echter al snel in een nachtmerrie wanneer er vreemde dingen gebeuren. Heeft iemand het op Emma gemunt of verbeeldt zij zich alles? 

Het boek is verkrijgbaar via Boekscout.nl en is ook te bestellen via de boekhandel met ISBN: 978-94-645-0087-5

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op groothellevoet.nl

Uit de krant