Afbeelding
WILVANBALEN
Foto’s

400 jaar haven: “Welkom en tot wederziens”

Algemeen 177 keer gelezen

Dat waren de woorden van de dames van TheaterTuin van Voorne bij het binnenkomen en weer verlaten van de vestingpoort in Hellevoetsluis.

De haven van Hellevoetsluis bestond op 16 oktober 400 jaar en dat werd gevierd! Er vonden verschillende activiteiten plaats in de vesting, met onder andere diverse rondleidingen openstelling van verschillende gebouwen en schepen en het droogdok, hierdoor mede een inkijkje gevend in de Hellevoetse geschiedenis.

Eén van de hoogtepunten was de première van de film 400 jaar haven. Uniek, met prachtige beelden van de stad én muzikale bijdragen van inwoners. Burgemeester Milène Junius was uiteraard aanwezig bij de sneak preview van de film in Cultuurhuis Nieuwe Veste. “De uitgesproken trots van onze inwoners is de mooiste promotie die een stad kan krijgen,” sprak zij. De burgemeester roemde de makers van de film, Loek Barendrecht en Jeroen van der Landen van DDR Productions.

“Havens worden gevormd door mensen en hun verhalen,” vervolgde de burgemeester. “Inwoners hebben een belangrijk stempel gedrukt op de film. Het was best moeilijk voor ons als college om niet te sturen. Maar het resultaat mag er zijn.” Jaap Smit, commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland schetste de ontwikkeling en de kansen van de Blankenburgtunnel (eigenlijk de Maasdeltatunnel) en de stappen die worden gemaakt in het kader van Voorne aan Zee. “Deze ontwikkelingen zullen geschiedenis schrijven, al moet dat nog blijken. In Hellevoetsluis is 400 jaar geleden al geschiedenis geschreven.”

Er was voor iedereen wel iets leuks te beleven. Zo werd er in het cultuurhuis een lezing gegeven en kon in de vestingkerk meegezongen worden met de Helius Shanty Zangers. Een Hellevoetse bezoeker gaf de sfeer treffend weer: “Het is best gezellig, maar er zouden wat meer mensen mogen zijn.” De man van een echtpaar uit Heerlen: “Ik heb hier in de jaren ‘70 enkele maanden gewerkt. Daarom kwamen we hier nog eens kijken nu we zijn gepensioneerd. We vallen met onze neus in de boter, met al die leuke activiteiten.” Gevraagd naar wat deze bezoekers het mooist vinden, hoeft de vrouw niet lang na te denken: “Het droogdok en omgeving, dat is prachtig.”

Op diverse plekken in de Vesting konden de wandelaars door middel van een QR-code op hun telefoon meer informatie oproepen. Onderdeel van de wandeling waren creatieve voordrachten door een lokale talenten. De Delta Swing Band presenteerde een muziekavond in het brandweermuseum. Op het plein voor Fort Haerlem waren er de gehele dag activiteiten in een zogenaamde ‘JOTA’ van de scouting. Dit is een Jamboree On The Air , waarbij verbinding wordt gelegd met scouts over de hele wereld. Ook zondag 17 oktober was er van alles te zien en beleven. De equipage De Delft was actief en er waren onder andere wandelingen met Michiel de Ruyter.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op groothellevoet.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws