Afbeelding
Foto: Madeleine de Haas

Nissewaard kan niet wachten op landelijke regels windparken

Algemeen 179 keer gelezen

Spijkenisse - Op 30 juni deed de Raad van State uitspraak in een procedure omtrent een windmolenpark in Delfzijl. Naar aanleiding van die uitspraak en de mededeling van de staatssecretaris dat voor lopende procedures geldt dat het bevoegd gezag normen moet opnemen ten behoeve van de te verlenen omgevingsvergunning, zijn er vragen gesteld aan het college.

Nissewaard kan niet wachten op de regels die het rijk opstelt in de PlanMER .De planologische procedure is al in volle gang, zo laat het college weten. De m.e.r.- procedure is voor ongeveer 75% gereed.  De gemeente moet dus nu op basis van de tussenuitspraak van de Raad van State uiteindelijk voorschriften verbinden aan de toekomstige omgevingsvergunning die goed onderbouwd en gemotiveerd aan moeten geven waarom die specifieke voorschriften of normen gelden in deze specifieke situatie (omgeving Brielse Maasdijk, Spijkenisse en Geervliet) en wat dit betekent voor de direct belanghebbenden. De eis is dat de normen voorzien moeten zijn van een actuele, deugdelijke, op zichzelf staande en op de lokale situatie toegesneden motivering. Dit vergt dus huiswerk en extra tijd, maar er is geen mogelijkheid om het proces Windpark Brielse Maasdijk niet te vervolgen. 

Niets doen is geen optie omdat als de ontwikkelaar de MER afrondt en deze als bijlage voegt bij een omgevingsvergunningsaanvraag het college alsnog binnen 26 weken een besluit moet hebben genomen met inbegrip van deze aan de vergunning te verbinden voorschriften. 

Het college wenst niet in een vergelijkbare situatie te komen als de gemeente Hoeksche Waard, waar windpark Spui door de provincie Zuid-Holland vergund is en waar de inwoners volledig ‘buitenspel’ kwamen te staan. 

De komende tijd wordt er gewerkt aan een goed onderbouwd toetsingskader dat bescherming biedt aan de inwoners en andere belanghebbenden. Dit kader wordt ter toetsing voorgelegd aan het Bewonersplatform en de Omgevingsadviesraad. Het maatwerk moet eveneens worden afgestemd met de in de afrondingsfase verkerende MER van HVC Landwind. Het nieuwe toetsingskader biedt wat het college betreft maatwerkoplossingen (op thema’s als geluid/slagschaduw/gezondheid) zodanig dat die normen meer bescherming zullen bieden aan de inwoners/bedrijven. Het college zal zich hiervoor tot het uiterste inspannen en ziet derhalve deze maatwerkoplossing als een kans om daar waar gewenst en nodig –gemotiveerd- af te wijken van de oorspronkelijk geldende regels uit het Activiteitenbesluit. Waar nodig zullen op onderdelen strengere normen vastgesteld worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws