Burgemeester Peter de Jong was blij met het boek (Foto: Wil van Balen)
Burgemeester Peter de Jong was blij met het boek (Foto: Wil van Balen) Wil van Balen

Eerste exemplaar boek van Pleun Briggeman uitgereikt

Algemeen 312 keer gelezen

In een akte in het jaar 1220 wordt de naam Rockanje voor het eerst genoemd. Om het 800- jarig bestaan van het dorp te vieren wordt in 2019 het Comité Rockanje 800 jaar opgericht om het achthonderdjarig bestaan van het dorp in 2020 te vieren. 

Dit gebeurde in nauwe samenwerking met de gemeente Westvoorne, diverse verenigingen, het Midden- en Kleinbedrijf en talloze particulieren. Iedereen spande zich niet alleen in 2020 in. Gedwongen door de omstandigheden ging het werk door tijdens de verlenging van het feestjaar, tot de volgende verjaardag op 29 juni in 2021.

De expositie van afgelopen 11 en 12 september, in Stuifakkers, hoorde nog bij deze feestelijke activiteiten. De expositie ging over drie onderwerpen: over de begraafplaats Maria Rust, de collectie van fotograaf Bravenboer en de geschiedenis van het dorp Rockanje in het bijzonder. Daarnaast waren er dit weekend ook twee primeurs. De eerste primeur was de overhandiging van het eerste exemplaar van ´Wandelingen door historisch Rockanje´ geschreven door Pleun Briggeman (95) en de tweede primeur was het voor de eerste keer tonen van de grafsteen uit 1618/1644, die onlangs is opgedoken en die afkomstig is uit de N-H Kerk.  

Het boek van Pleun Briggeman is een verzameling van mooie beschrijvingen, unieke foto’s en leuke rijmen. Zaterdag werd het eerste exemplaar overhandigd aan burgemeester Peter de Jong. Alvorens dat gebeurde, bedankte Pleun Annie, met wie hij veel heeft meegemaakt. Het was Annie die hem aanzette tot vrijwilligerswerk toen hij met pensioen ging. Zo was hij onder meer actief voor de SOR, zat hij in de cliëntenraad van de Swinshoek, is hij secretaris geweest van de Muziekvereniging Ons Genoegen, maakte hij het krantje in de Swinshoek en tegenwoordig het maandblad De Zandkorrel voor Woonzorgcentrum Stuifakkers. Pleun bedankte het Comité ook voor alle hulp om het boek te kunnen realiseren: ‘Als ik het alleen had moeten doen, was het niks geworden!’

Pleun haalde een gebeurtenis aan uit zijn jeugd. Als klein jongetje mocht hij als jongste lid van de muziekvereniging Serenade ooit eens bloemen aan de vrouw van toenmalig burgemeester Zeeman overhandigen en wist toen eigenlijk niet goed wat hij moest zeggen. Met de woorden ‘hier, pak an’ volbracht hij zijn taak. En met dezelfde woorden overhandigde hij nu het boek aan burgemeester Peter de Jong.

‘Ik pak hem graag aan’, reageerde Peter de Jong. ‘Ik ben er trots op dat dit van jou is. Weer een boek van jou waar ik zeker wat van ga leren!’

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws