Een van de eerste maatregelen, betrof het aanbrengen van led-verlichting.
Een van de eerste maatregelen, betrof het aanbrengen van led-verlichting. Archieffoto: Foto-OK.nl

Gemeente start tweede fase verduurzaming gemeentelijk vastgoed

Algemeen 152 keer gelezen

Nissewaard - De verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed verloopt voorspoedig, zo laat de gemeente Nissewaard weten.

De eerste fase is bijna afgerond en fase 2 is nu van start met de voorbereidingen. De gemeente Nissewaard staat voor de uitdaging om al het eigen vastgoed in 2050 energieneutraal te maken. 

Energiebesparende maatregelen
In het voorjaar van 2020 is gestart met energiebesparende maatregelen bij drieëntwintig accommodaties. Dit zijn gymzalen, een aantal wijkcentra, jongerencentra en kantoorgebouwen. De maatregelen bestonden uit het isoleren van waterleidingen, het aanbrengen van hoogwaardige beglazing, vervangen van de huidige verlichting door LED-verlichting en het plaatsen van zonnepanelen en warmtepompen. Ook de kinderboerderij is meegenomen. Daarnaast hebben sportverenigingen, in samenwerking met de gemeente, energiebesparende maatregelen getroffen. Conventionele veldverlichting bijvoorbeeld is vervangen door moderne systemen met LED-verlichting en er worden dit jaar nog zonnepanelen op clubhuizen geplaatst. Wethouder Martijn Hamerslag: ‘We nemen onze verantwoordelijkheid niet alleen voor het gemeentelijk vastgoed maar ook voor maatschappelijk vastgoed dat niet in eigendom van de gemeente is en waar we willen ondersteunen zoals bij sportaccommodaties.’

Besparing
De maatregelen leveren de verenigingen een enorme energiebesparing en dus ook een stuk kostenbesparing op. Bovendien dragen ze bij aan het doel van een duurzaam en toekomstbestendig Nissewaard. ‘Op deze manier werken we als gemeente samen met maatschappelijke organisaties aan een duurzaam Nissewaard. Dit doen we onder het motto Wij Doen Groen!’, aldus wethouder Igor Bal.

Fase 2 van start met energiescans
De gemeente heeft voor de tweede fase 25 panden geselecteerd die allereerst onderworpen worden aan een inspectie. Hierbij gaat het onder andere om sporthallen, het Rivièrabad en een aantal verenigingsgebouwen. Met de resultaten van deze inspecties worden energierapportages opgesteld. Deze rapportages geven de kansen en mogelijkheden per pand weer. Hiermee krijgt de gemeente inzicht in de verduurzamingsmaatregelen die voor elk pand mogelijk zijn. Bijvoorbeeld isolatiemaatregelen of zonnepanelen. Zodra de 25 panden gescand zijn, wordt een begroting opgesteld met de verwachte kosten en opbrengsten. Zodra de begroting rond is en is afgestemd met college en raad, kan een start gemaakt worden met de daadwerkelijke uitvoering van de gekozen maatregelen. De verwachting is dat de uitvoering in het eerste kwartaal van 2022 zal starten.

Schriftelijke vragen
Naar aanleiding van bovenstaand bericht, heeft Nissewaard Lokaal schriftelijke vragen gesteld over de zonnepanelen die op gemeentelijke panden zijn geplaatst. De fractie wil weten of de plaatsing van zonnepanelen invloed heeft gehad op de verzekeringspremie van de gemeente. Zo zijn de premies van de brandverzekering bij bedrijven die zonnepanelen hadden geplaats met 200% gestegen. IJsstadion Thialf heeft de zonnepanelen zelfs uit moeten zetten, omdat de verzekeringskosten niet meer waren te betalen. Het uitzetten van de zonnepanelen kost het ijsstadion nu tussen 200.000 en 300.000 euro per jaar.

Daarnaast wil Nissewaard Lokaal weten in hoeverre het netwerk op Voorne-Putten zonne-energie kan ondersteunen. In andere delen van Nederland blijken er grote problemen te zijn met het elektriciteitsnetwerk. Zo zit op Goeree-Overflakkee het netwerk tot eind 2023 nagenoeg vol. Nieuwe aanvragen om zonnepanelen te plaatsen kunnen hier niet meer worden toegelaten.

Bovendien ontstaan in Gelderland, Overijssel en Flevoland knelpunten, waardoor particulieren en bedrijven hun energie niet aan het netwerk kwijt kunnen en hiermee financieel tekort worden gedaan. Zij ontvangen geen vergoeding voor de opgebrachte energie, maar moeten wel betalen voor de door hun afgenomen energie. De energie kan niet worden opgenomen in het netwerk en moet worden ‘weggegooid’.

Nissewaard Lokaal wil daarom weten of er nog genoeg ruimte is op het netwerk op Voorne-Putten. De partij vraagt zich af of er al sprake is van ‘files’ op het netwerk en hoeveel ruimte er nog beschikbaar is voor meer zonnepanelen. De partij verwacht dat de vragen na de zomervakantie zullen worden beantwoord.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws