Afbeelding
Foto: pixabay.com

Boswerkzaamheden Bernisse-Noord in de zomer van start

Algemeen 274 keer gelezen

Nissewaard - De noodzakelijke boswerkzaamheden in verband met de essentaksterfte zullen na het broedseizoen 2021 van start gaan. Het betreft het gebied vanaf de Noorddijk tot en met de Ganzenwei. 

De es, een voor het Nederlandse landschap belangrijke boom gaat op grote schaal dood als gevolg van de agressieve schimmelziekte ‘essentaksterfte’. De es is een boomsoort die door heel Nederland voorkomt en herstelt niet van deze ziekte. Een ziekte die in een steeds hoger tempo toeslaat. Inmiddels is meer dan 80 % van de essen in Nederland aangetast. 

Veiligheid en noodzaak tot ingrijpen
De door essentaksterfte aangetaste bomen kunnen gemakkelijk omvallen. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties. Het recreatieschap Voorne-Putten heeft opdracht gegeven om de aangetaste bomen te verwijderen. Waar mogelijk blijven de gezond uitziende essen staan om zo de es ook in het landschap te kunnen bewaren. Het weghalen van de essen zal op plekken leiden tot grote gaten in het groen. Deze plekken worden opnieuw ingeplant met een grote diversiteit aan bomen en struiken. Bos blijft zo bos. Deze bosdelen kunnen de eerste periode er minder aantrekkelijk uitzien, maar de diversiteit van de nieuwe aanplant zal uiteindelijk zorgen voor een sterker, gezonder en beter beleefbaar bos voor mens, dier en plant.

Buurtbetrokkenheid
Afgevaardigden van het recreatieschap Voorne-Putten en Staatsbosbeheer hebben samen met bezorgde omwonenden de Bernisse bezocht. Uit de gesprekken die gevoerd zijn in het bos is een extra actie voortgekomen om nogmaals kritisch te kijken naar mogelijke essen die kunnen blijven staan, indien ze geen risico vormen voor de veiligheid. Het betreft hier de groene buffer tussen Geervliet, Heenvliet en de industrie. Aan de Noorddijk wordt een extra strook beplanting aangeplant. De bestaande essen daar worden niet weggehaald. De verwachting is dat het nieuwe stuk bos, tegen de tijd dat de essen zelfstandig omvallen, groot genoeg is om de bufferfunctie over te nemen. Zo blijft de industrie redelijk verborgen.

Ingrijpend
De noodzakelijke werkzaamheden zullen een grote impact hebben op het aanzicht van het gebied. Er zijn delen van de Bernisse die hoofdzakelijk uit essen bestaan. Omdat de impact veel vragen kan oproepen, is een boswachter van Staatsbosbeheer, namens het recreatieschap, beschikbaar in het gebied. Hij staat hier met een caravan, waarvandaan excursies georganiseerd worden. Men kan hierbij aansluiten, informatie krijgen en vragen stellen.

De data en locaties waar de boswachter staat kan men vinden via de website van het recreatieschap: www.recreatieschapvoorneputten.nl

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws