Wethouder Mijnans kijkt toe bij de zoektocht naar sporen.
Wethouder Mijnans kijkt toe bij de zoektocht naar sporen. Foto: Foto-OK.nl

Expeditie Achtertuin in Spijkenisse

Algemeen 560 keer gelezen

Spijkenisse - Vanmorgen gaf wethouder Jan Willem Mijnans het startsein van het project Expeditie Achtertuin, in een tuin aan de Bieslookdonk in Spijkenisse. Bewoonster Maria van der Wiel ontving diverse natuurexperts én de wethouder gastvrij in haar achtertuin. 

Expeditie achtertuin is een project van Stichting Taxon Foundation en mede geïnitieerd door het MilieuHuis van de gemeente Nissewaard. Met dit project worden tuineigenaren bewust gemaakt van de rijke biodiversiteit in hun eigen tuin. Binnen de gemeente Nissewaard nemen er in totaal negen tuinen deel aan deze expeditie. Allen gaan op wetenschappelijk wijze onderzoek doen om de verborgen natuur in de eigen achtertuin te ontdekken. ‘Het zal mensen nog verbazen, wat voor levende organismen men kan aantreffen in een achtertuin. Dat kan ook nog eens per tuin verschillen’, aldus Aglaia Bouma van de Stichting Taxon Foundation, de organisator van deze Expeditie.

De gemeente Nissewaard is de eerste gemeente in Nederland, waar deze expeditie gestart is. Voor de gemeente Nissewaard wordt er afgetrapt in de wijken De Akkers en Vogelenzang. Eerder is in Leiden een pilot gehouden met deze expeditie en dat smaakte naar meer.

Wethouder Mijnans zegt vol trots dat hij zeer enthousiast is om de kleine natuur op deze wijze te kunnen onderzoeken binnen de gemeente. Bij de opening van de expeditie week, gaf de wethouder aan erg benieuwd te zijn naar wat er zoal gevonden zal gaan worden. `Stel dat er een bijzonder nieuwe vondst wordt gedaan. Kunnen we deze dan wel ook naar Nissewaard vernoemen. Dat zou wel een eer zijn’, aldus de wethouder Mijnans. Zelf gaat hij naar eigen zeggen, eerst op zoek naar de beruchte taxuskever in zijn eigen tuin.

Wat is Expeditie achtertuin?
Menno Schilthuizen is een permanent wetenschapper bij Naturalis Biodiversity Center in Leiden en tevens initiatiefnemer van deze expeditie. Tezamen met Stichting Taxon Foundation en het MilleuHuis in Spijkenisse organiseren zij deze expeditie week in Nissewaard. Deze expeditie is bedoeld voor alle buurten en straten van Nederland met een balkon of een tuin. Via een wervingscampagne konden inwoners zich hiervoor inschrijven. De expeditie in Spijkenisse duurt vijf aaneengesloten dagen, waarbij o.a. experts als Jan Wieringa verbonden aan Naturalis in Leiden, tweemaal per dag de tuinen komt inspecteren. Alle deelnemers aan de expeditie ontvangen een raamposter met daarop de gevonden soorten aan levend organisme. De verschillende soorten worden officieel verwerkt in een eindrapportage. Daarbij ontvangt iedere deelnemer een insectendoos met daarin een kleine natuurhistorische collectie van eigen achtertuin of balkon. Op zaterdag 8 en maandag 10 mei kunnen via ZOOM, online lezingen door Menno Schilthuizen en Aglaia Bouma worden gevolgd. Deze lezingen zijn voor iedereen te volgen. Indien u meer wilt weten over deze expeditie of deze wilt blijven volgen, dan kunt u kijken op https://www.ivn.nl

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws