Jan-Pieter Baan werd verrast met een Koninklijke onderscheiding.
Jan-Pieter Baan werd verrast met een Koninklijke onderscheiding. Foto: Foto-OK.nl

Jan Pieter Baan Koninklijk onderscheiden

Algemeen 725 keer gelezen

Spijkenisse - Jan Pieter Baan is sinds 1993 organist bij de Onze Lieve Vrouwekerk in Geervliet. Hij bespeelt het orgel bij diensten van zowel de protestante als de katholieke gemeenschap.

Jan Pieter is echter vooral bekend als organisator van de Geervlietse muziekmiddagen. Ruim 20 jaar geleden begon hij in de kerk aan een tafel met een televisie en een videorecorder voor een klein publiek met een betoog over een klassieke of moderne componist, waarvan hij stukken liet horen en zien en daarnaast zijn publiek passievol voorzag van achtergrondinformatie. De koffie en hapjes betaalde Jan Pieter uit eigen zak en daar werd geen vergoeding voor gevraagd.

De Geervlietse Muziekmiddag is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig cultureel evenement voor de regio en ook daarbuiten. Jan Pieter heeft inmiddels 225 van deze evenementen georganiseerd voor een nog steeds groeiend publiek. Zijn muzikale netwerk is na verloop van jaren dermate, dat het hem schijnbaar geen moeite kost om niet de minste solisten, koren, trio’s, kwintetten enzovoort aan te trekken. Vaak begeleidt hij de artiesten zelf op het kerkorgel, koororgel, vleugel of klavecimbel. De drie laatstgenoemde instrumenten zijn mede dankzij zijjn bemoeienissen aan de kerk geschonken.

Sinds 2012 is Jan Pieter Baan ook de organist en plaatsvervangend dirigent van de Felicitaskerk in Spijkenisse. De Rooms Katholieke Gemeenschap Geervliet valt onder de Felicitaskerk, die weer één van de zes locaties is van de Grote Nicolaas Pieck en Gezellen Parochie. Hij speelt als organist al jarenlang tijdens de kerstviering waarna hij dan vervolgens ‘gewoon’ in de volgende protestantse dienst weer verder speelt. Ook tijdens uitvaarten of andere bijzondere vieringen kan er altijd een beroep op hem worden gedaan. Een financiële bijdrage wijst hij dan van de hand en als men toch iets wil geven dan vraagt hij dat voor de kerk van Geervliet.

Vanaf 2013 is hij de organist van het Dameskoor van de Felicitaskerk. Daarnaast ondersteunt en vervangt hij de dirigente indien nodig. Door zijn inzet kon het koor, na het overlijden van de vorige organist, toch blijven bestaan. Door zijn werkzaamheden bij dit koor is hij ook verder in het vrijwilligerswerk van de Felicitaskerk gerold. Zo speelt hij ondertussen ook bij twee andere koren en is ook beschikbaar om het orgel te bespelen tijdens vieringen zonder een koor.

Naast al deze werkzaamheden geeft Jan Pieter Baan regelmatig lezingen over culturele onderwerpen en organiseert hij exposities. Ook organiseert hij andere activiteiten in de O.L.V. Kerk.

Gezien deze bijzondere verdiensten, heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd om Jan Pieter Baan te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Van Oosten overhandigde hem vanmiddag de bijbehorende versierselen.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws