De Kindergemeenteraad kwam in de raadzaal bijeen.
De Kindergemeenteraad kwam in de raadzaal bijeen. Foto: Foto-OK.nl

De Kindergemeenteraad gaf veel adviezen

Algemeen 137 keer gelezen

Spijkenisse - Tijdens een echte vergadering in de raadzaal van de gemeente Nissewaard gaven de 17 aanwezige leden van de Kindergemeenteraad heel veel adviezen op het gebied van duurzaamheid aan de twee aanwezige wethouders.

De wethouders Wouter Struijk en Igor Bal konden vanmiddag geen moment hun aandacht laten verslappen. Alle raadsleden hadden hun zaakjes tot in de puntjes voorbereid. Stuk voor stuk kwamen de jonge leden van de raad naar voren om een stortvloed van adviezen over de leden van het college van B&W uit te storten.

Voorbereid
De Kindergemeenteraad had in de afgelopen weken maar liefst vijf keer vergaderd over wat de gemeentelijke overheid en natuurlijk ook de inwoners allemaal kunnen doen om Nissewaard veel duurzamer te maken. Er moeten positieve ontwikkelingen op het gebied van natuur en milieu ingezet worden, want de aanwezige jonge volksvertegenwoordigers maken zich over de huidige situatie ernstige zorgen.

School en de wijk
Een opvallend advies was om op alle scholen een vertrouwenspersoon aan te stellen. Deze moet dan ook een eigen, veilige plek in het gebouw krijgen, zodat de kinderen met deze persoon kunnen spreken. Ook een belangrijk punt is het scheiden van afval, zodat het weer als grondstof kan dienen. Bij de schoolpleinen moeten moestuintjes komen en deze steenvlaktes moeten veel groener worden. ‘Op de daken van scholen is veel ruimte voor beplanting en voor zonnepanelen’, stelden de kinderen. Ook in de wijk moet meer groen komen en veilige plekken om te spelen.

Onder de grond
In nieuw te bouwen wijken moeten alle auto’s onder de grond geparkeerd worden. Dan kan er veilig op straat gespeeld worden. Als er een nieuwe wijk in de bestaande natuur gebouwd wordt, moet die natuur in die wijken terugkomen.

Thuis
De leden van de raad willen ook dat alle inwoners van Nissewaard thuis aan een andere mentaliteit werken. Zuinig met licht en warmte en afvalscheiding moet in iedere woning normaal worden. Daardoor komt er echte besparing op het gebruik van fossiele brandstoffen. Daar letten vele leden van de raad nu al zelf op. Zij willen ook de voorlichting daarover veel beter maken door met posters en flyers duurzaamheid onder de aandacht van alle Nissewaarders brengen.

Positief
De beide wethouders waren zichtbaar positief over de vergadering. Zelfs nadat de kritische vraag gesteld was: ‘Wethouder, wat doet u zelf aan duurzaamheid?’ Na de officiële vergadering werd door het raadslid uit Hekelingen een uitgebreid rapport over de verkeerssituatie met vrachtwagens in zijn dorp aangeboden. Natuurlijk gaf hij ook adviezen, waarmee wethouder Bal direct aan de slag kan.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws