Afbeelding
A.I. Realconomy

Onderzoek naar herontwikkeling Vlinderveen

Politiek 336 keer gelezen

Spijkenisse - Realconomy, de eigenaar van het snookercentrum en een aantal aanliggende panden op het Vlinderveen, heeft bij de gemeente een plan voorgelegd om herontwikkeling van de betreffende locatie en nabijgelegen scholen.

De raad heeft ingestemd met het beschikbaar stellen van € 50.000,00 om te onderzoeken of de voorgestelde herontwikkeling van Vlinderveen mogelijk is. Nissewaard Lokaal, PVV en Volkspartij Nissewaard hebben tegen het plan gestemd. Niet omdat ze de wijk geen upgrade gunnen, maar omdat er geen vertrouwen is in het proces.

Het bedrag wordt niet betaald aan de projectontwikkelaar, maar is bestemd voor het inhuren van ambtelijke kwaliteit. De gemeente heeft op dit moment niet voldoende mensen beschikbaar die het onderzoek kunnen uitvoeren. Als uit het onderzoek blijkt dat de plannen van Realconomy kansrijk zijn, worden ook de bewoners geïnformeerd, zo laat wethouder Bal weten.

Een grote groep inwoners voelt niets voor de plannen. Ze zien graag dat de wijk en dan vooral de omgeving van het winkelcentrum opgeknapt wordt en hebben op zich geen probleem met een face-lift, maar ze willen er wel bij betrokken worden. Daar komt bij dat de wijk een dorps karakter heeft en dat willen ze behouden. Gestapelde bouw is geen probleem, maar niet de kolossen van zes etages die nu voorgesteld worden. Of zoals een inspreker het treffend zei tijdens de raadsvergadering: ‘Twee jaar geleden is gezegd dat er tot 2040 geen hoogbouw gerealiseerd zou worden in de gemeente.’ Hoogbouw is volgens de definitie alles waarin een lift vereist is, en die eis geldt voor gebouwen met vijf of meer etages. En hoe meer woningen, hoe meer de infrastructuur onder druk komt te staan. Het autobezit is inmiddels al verdubbeld en bij calamiteiten kan de brandweer niet of slechts met moeite op de plaats van bestemming komen. Tijdens de commissievergadering werd hier door een bewoner al op gewezen. Die gaf ook aan dat elektrisch vervoer en OV niet de oplossing zijn. De uitvalswegen zijn gewoon niet berekend op meer verkeer.

ONS wijst ook op de parkeerdruk en stelt tevens dat het een illusie is om te denken dat kinderen naar school worden gebracht met een ander vervoermiddel dan een auto. Natalie Kiers vraagt namens haar fractie dan ook om te kijken naar een andere locatie voor de nieuwbouw van de scholen. Het CDA ziet het liefst dat ook de andere scholen in de wijk betrokken worden bij de ontwikkelingen.

De voorgestelde locatie van de scholen vormt sowieso voor veel bewoners een probleem. Het schoolplein is in het voorlopige ontwerp ingetekend op het dak van de scholen. Ter hoogte dus van slaapkamers van bewoners. Als dat plannen doorgaat, gaat dat ten koste van het woongenot van de omwonenden.

Bij een aantal raadspartijen, waaronder Nissewaard Lokaal, bestaat de vrees dat het college al iets in gang heeft gezet, waar ze straks niet meer onder uit kan. ‘De raad staat buitenspel’, aldus Chris Hottentot. Nissewaard Lokaal, PVV en LOB zijn van mening dat als de projectontwikkelaar een plan kan ontwikkelen, hij ook het onderzoek naar de haalbaarheid kan bekostigen. ‘Je moet als gemeente voorkomen dat je je ergens aan verbindt en je in een tunnel dreigt te komen. Ga voor een maximale inbreng van bewoners’, zegt Sip van der Weg (LOB). Ook D66 is kritisch en wil zekerheid hebben over de positie van de gemeente, zeker omdat op de website van de ontwikkelaar het plan gebracht wordt alsof het allemaal al in kannen en kruiken is.

Dat laatste ontkent wethouder Bal. De overeenkomst met de ontwikkelaar wordt pas getekend als uit het onderzoek blijkt dat de ontwikkeling kansrijk is en als er voldoende draagvlak binnen de raad is. De omwonenden worden pas bij de plannen betrokken, als er iets te bespreken is. De gemeente wil echter de kans niet laten lopen om een impuls te geven aan de wijk en het winkelcentrum en wil daarom de haalbaarheid van het plan onderzoeken.

Kijk voor het laatste politieke nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws