Met een hoogbouwvisie kun je voorkomen dat inwoners verrast worden door bouwplannen.
Met een hoogbouwvisie kun je voorkomen dat inwoners verrast worden door bouwplannen.

Geen hoogbouwvisie voor Nissewaard

Politiek 383 keer gelezen

Nissewaard - Het CDA heeft tijdens de gemeenteraad van 31 maart een motie ingediend waarin het college van B en W gevraagd wordt een hoogbouwvisie te ontwikkelen voor de gemeente Nissewaard. 

Op dit moment is die visie er niet terwijl de gemeente wel plannen ontwikkelt om op diverse locaties in de gemeente Nissewaard hoogbouw te ontwikkelen. Zo is er een voornemen om bij winkelcentrum ’t Plateau in Spijkenisse Noord een woontoren te bouwen van ca. 70 meter hoog (tweemaal de hoogte van de Churchillflat die er tegenover ligt). Daarnaast zijn er ook plannen om in de wijk Waterland hoogbouw te ontwikkelen. Op beide locaties zijn inwoners bezorgd over de gevolgen van de hoogbouw.

Velen werden verrast door de bouwplannen bij ‘t Plateau. ‘Niemand wist er iets van’, geeft Daan van der Pols (CDA) aan. Hij heeft de intentieverklaring ingezien en kwam daarna tot de conclusie dat in alle stukken waarin over woningbouw gesproken wordt, zoals Nissewaard 2040 en de Woonvisie, er nergens iets staat over hoogbouw en de eisen daaraan.

Het CDA probeerde met de motie te bereiken dat het college eerst in samenspraak met de raad een visie op hoogbouw zou gaan ontwikkelen om daar de nieuwe initiatieven tegen af te kunnen meten. Deze hoogbouwvisie voorkomt dat de gemeente willekeurig wordt volgebouwd, hetgeen ten koste gaat van de leefbaarheid van de desbetreffende wijken. Aan de hand van de hoogbouwvisie kunnen inwoners zien op welke locaties mogelijk hoogbouw kan worden gerealiseerd en worden inwoners niet opeens verrast door hoogbouwplannen in hun directe woonomgeving. ‘Toekomstige bewoners weten dan van te voren wat er in hun omgeving te gebeuren staat en bestaande bewoners kunnen duidelijke afwegingen maken als ze bijvoorbeeld willen investeren in zonnepanelen. Dat heeft geen zin als je hoogbouw tegenover je krijgt’, aldus Van der Pols.

Er was echter te weinig steun en daardoor werd de motie verworpen. Wethouder Bal gaf aan dat het misschien interessant is om bij de behandeling van de omgevingswet die volgend jaar van kracht wordt naar de visie omtrent hoogbouw te kijken, maar nu is er geen noodzaak. De globale contouren zijn vastgelegd in het beleid en bewoners worden betrokken bij ontwikkelingen door middel van informatiebijeenkomsten. Ook zullen de uitgewerkte plannen eerst voorgelegd worden aan de raad. Desondanks blijft het CDA kritisch. ‘We zijn bang dat het college niet meer terug wil en de hoogbouw er toch komt omdat de coalitiepartijen weinig kritisch zijn op de plannen die veel commotie veroorzaken bij de inwoners.’

Kijk voor het laatste politieke nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws