Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Klein feestje in coronatijd: OBS De Houthoeffe bestaat 40 jaar!

Algemeen 566 keer gelezen

Hellevoetsluis - Honderden kinderen hebben de afgelopen veertig jaar in de klas gezeten bij een van de juffen en meesters van OBS De Houthoeffe. Afgelopen donderdag was er een ingetogen feestje om het jubileum te vieren. 

Groot Hellevoet ging in gesprek met schoolleider Ariana de Bruin en regiodirecteur scholengroep EduMare Gerard Faber over veertig jaar De Houthoeffe. “Er lagen leuke plannen klaar van onze enthousiaste oudervereniging om deze mijlpaal groots te vieren” vertelt Ariana. “Helaas kan dat nu niet doorgaan vanwege corona. Toch hebben alle kinderen een feestelijk pakketje gekregen met daarin een bon voor een thuisfilm, popcorn en wat te drinken. We hopen dat als voldoende mensen zijn ingeënt we samen, in september, dit jubileum toch nog kunnen vieren. Dat is afhankelijk van de situatie te zijner tijd, maar een feestje komt er sowieso!”

In 1981 kwam Gerard Faber ‘als pionier’ vanuit Friesland naar Hellevoetsluis om in de nieuwe wijk de Kooistee op de fonkelnieuwe school als meester Gerard aan de slag te gaan. “Toen ik net klaar was met mijn opleiding was er bijna nergens werk te vinden in het onderwijs. Hellevoetsluis was een groeigemeente, net als in Lelystad en Almere. Wie een baan in het onderwijs zocht, moest naar een van die drie plaatsen verhuizen. Eigenlijk was ik van plan na wat ervaring te hebben opgedaan terug te gaan naar Friesland. Maar ik ontmoette mijn vrouw in Hellevoetsluis, en we zijn gebleven.” De eerste directeur van de school was Hendrik Feenstra (naamgever van de oeuvreprijs voor mensen die zich verdienstelijk maken voor het onderwijs op Voorne-Putten). Hij bleef directeur tot zijn pensioen waarna Gerard het stokje van hem overnam. Ariana begon zes jaar geleden als locatiedirecteur en is Gerard twee jaar geleden opgevolgd. In veertig jaar tijd zijn er slechts drie directeuren geweest. Dat er maar drie directeuren zijn geweest helpt volgens Ariana en Gerard om een school verder te ontwikkelen. “Wat ook bijzonder is” stipt Ariana aan “is dat onze Houthoeffe al 40 jaar dezelfde naam heeft.”

Gerard vertelt over hoe het allemaal is begonnen. “De school aan de Kreeft stond midden in een wijk die nog in opbouw was. Elke dag kwamen er nieuwe kinderen binnendruppelen, een hectische tijd. Jarenlang hadden we 200 leerlingen. De laatste 10 jaar is het aantal leerlingen verdubbeld.

In 1991 brandde de Houthoeffe in Oudejaarsnacht af. Gerard vertelt verder: “Op Nieuwjaarsdag stonden we met het team, ouders en kinderen op het schoolplein verbijsterd en in tranen te kijken naar de verwoesting. Destijds werkten we nog met kaartenbakken en papieren administratie. We wisten niet meer welke leerlingen überhaupt op school zaten. De oorzaak van de brand is nooit vastgesteld. De school was verloren en er werd een compleet nieuwe school gebouwd. We hebben de leerlingen tijdelijk ondergebracht in een voormalige basisschool aan de Hoonaartsstraat. Ondertussen werd onze school op de oude fundamenten weer opgebouwd. Zo’n zes jaar geleden hebben we een tweede locatie geopend op de Forel na een fusie met de Tweemaster. Na de fusie is de onderbouw op de Kreeft gebleven, bovenbouwleerlingen krijgen les op de Forel. “We hopen voor deze wijk op een IKC zoals Samenstroom in Stadsdorp 3223” geeft Gerard aan. “Met alle kinderen in één gebouw zou heel prettig zijn” vult Ariana aan. “En daarbij dan ook kinderen van De Regenboog en van De Kinderkoepel, allemaal onder één dak.” “Er zijn plannen in deze richting, maar het is afwachten hoe het een ander gaat lopen vanwege fusie tussen de gemeenten.”

Gerard: “Toen ik voor het eerst voor de klas stond werkten we met een krijtborden en stencilmachines. Goed onderwijs valt of staat niet met de materialen die je voorhanden hebt, maar wel met de mensen die voor de klas staan. Je kunt een klas nog zo vol stoppen met computers en gadgets, als een leerkracht niet goed les kan geven dan haal je niet het beste uit de kinderen. Veel meer dan vroeger zien we de laatste jaren een zoektocht naar bewezen effectieve manieren, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, om kinderen verder te helpen in plaats van iets te proberen waarvan we denken en hopen dat het misschien zal helpen.” Er is steeds beter zicht op hoe kinderen zich ontwikkelen en kan een steeds grotere groep zijn draai goed vinden op school” geeft Ariana aan. “We werken met een team van 40 collega’s. We hebben vele handen in school om goed onderwijs te kunnen geven in hun eigen wijk.” “We hebben tegenwoordig één bestuur, EduMare”, vertelt Gerard tot slot, “waar alle basisscholen van Voorne onder vallen. Zijn er lastige vraagstukken met betrekking tot een leerling of andere zaken dan zoek wij samen naar een oplossing. Het gaat er altijd om dat het kind op de juiste plek zit.”

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws