Afbeelding
stock

Nissewaard helpt bijna 200 gedupeerden toeslagaffaire

Gemeente 408 keer gelezen

Nissewaard - Er komt steeds meer duidelijkheid over het aantal gezinnen dat problemen heeft gekregen door de toeslagaffaire.

In eerste instantie meldde de gemeente Nissewaard dat het ging om 97 gezinnen. Inmiddels hebben ze van de belastingdienst een actuele lijst ontvangen, waaruit blijkt dat het in Nissewaard om 187 gedupeerden gaat.

Vanwege de privacywetgeving konden de gegevens niet aan de gemeente verstrekt worden. Gedupeerden moesten zich zelf bij de gemeente melden. Een 40-tal heeft dat inmiddels gedaan. Na gesprekken van de VNG met de belastingdienst is er een regeling getroffen, waardoor de gegevens wel aan de gemeente verstrekt kunnen worden. Nu is het ook mogelijk om de getroffen gezinnen zelf te benaderen en te informeren of zij hulp nodig hebben. Tijdens de commissie Sociaal Domein werd aangegeven dat er na het intakegesprek een plan van aanpak gemaakt gaat worden. Dat plan gaat uitgevoerd worden met de partners in de wijk en indien nodig wordt er nazorg verleend.

Gedupeerden van de toeslagaffaire hebben recht op 30.000 euro. Zij worden door de Belastingdienst hierover gebeld en krijgen de vraag of zij nog openstaande schulden hebben. Het advies is om eerst de schulden te betalen en daarna de compensatie uit te laten betalen. CAK, UWV en belastingdienst hebben inmiddels besloten om openstaande schulden kwijt te schelden. Gemeenten en waterschappen hebben dit beslissing nog niet genomen. Wel is het zo dat bijv. de gemeente Rotterdam kwijtschelding heeft toegezegd, maar daar vallen bijv. ook parkeerboetes onder. De gemeente Nissewaard heeft contact met Rotterdam over de aanpak van de kwijtschelding. Daarnaast is de gemeente nog aan het uitzoeken in hoeverre de doelgroep schulden heeft bij de gemeente. Op vragen van de CU-SGP fractie laat het college wel weten ruimhartig om te gaan met grootschalige schuldenproblematiek.

Het Rijk en de VNG hebben nog geen harde afspraken, voorwaarden of werkwijzen over het kwijtschelden van schulden door gemeenten en evt. compensatie daarvoor. De Tweede Kamer wil wel dat de overheid de private schulden overneemt van de gedupeerden van de toeslagenaffaire, als de betrokken private partijen zelf niet bereid zijn die schulden kwijt te schelden. Er is daarover een motie aangenomen.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws