Afbeelding
Foto: PR

GMR Prokind: Fusie Prokind-VCPO onvoldoende doordacht

Algemeen 225 keer gelezen

Spijkenisse - De Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) van Prokind scholengroep heeft niet ingestemd met de voorgestelde tussen het openbare Prokind en het protestants-christelijke VCPO. Er is onvoldoende onderbouwd waarom deze fusie noodzakelijk is, aldus de GMR van Prokind.

Als twee schoolbesturen plannen hebben om met elkaar te fuseren, is het wettelijk verplicht dat de medezeggenschapsraad, bestaande uit personeelsleden en ouders, hiermee instemt. Dit is zo geregeld om te zorgen dat plannen van het schoolbestuur goed zijn voor en op draagvlak kunnen rekenen bij de betrokkenen op school.

Lang traject
De afgelopen jaren is de GMR nauw betrokken geweest bij de plannen rondom de fusie van de openbare onderwijsstichting Prokind scholengroep en de protestants-christelijke vereniging VCPO. Het leidde voor de zomer van 2020 tot plannen die door het bestuur van de stichting ter instemming aan de GMR zijn voorgelegd. De GMR heeft zich bij de beoordeling van de plannen laten adviseren door gespecialiseerde deskundigen van de Algemene Onderwijsbond en van de Vereniging Openbaar Onderwijs. Na bestudering van de voorgenomen fusieplannen verzocht de GMR aan de bestuurder de plannen aan te passen. Zo was het karakter van het openbaar onderwijs, oftewel de ‘openbare identiteit’, volgens de GMR onvoldoende gewaarborgd, misten er wettelijk verplichte onderdelen in de plannen en was de onderbouwing van de noodzaak en het nut van de fusie onvoldoende.

Inbreng GMR niet meegenomen
Nadat de GMR verbeterpunten had voorgesteld werd de GMR in het najaar opnieuw verzocht in te stemmen met de fusie. Tot verbazing van de GMR had de bestuurder geen enkele aanpassing gedaan in de voorgenomen fusieplannen. Daardoor heeft de GMR zijn instemming wederom moeten onthouden. ‘Helaas heeft het bestuur besloten de plannen niet te willen aanpassen. Dat betreurt de GMR, zeker nadat er goed is meegedacht, veel verbeterpunten zijn voorgesteld en vragen zijn gesteld over het nut en de noodzaak van de fusie’, aldus Adrina Geragossian-Both, voorzitter van de GMR.

‘Openbaar onderwijs niet goed gewaarborgd’
Volgens de GMR is vooral de identiteit van het openbaar onderwijs onvoldoende gewaarborgd in de plannen. Het belangrijkste bezwaar is dat nieuw aan te nemen personeelsleden bij openbare scholen geen bezwaar mogen hebben om op een protestants-christelijke school te gaan werken, en visa versa. Daarnaast erkent de GMR dat er mogelijk toekomstige financiële uitdagingen zijn, maar die lijken ook oplosbaar zonder zo’n ingrijpende maatregel als een bestuurlijke fusie. Geragossian-Both: ‘Als personeelsleden, die met hart en ziel voor het openbaar onderwijs willen werken, verplicht kunnen worden om op een school te werken die niet aansluit bij waarom ze in het onderwijs zijn gaan werken, is dat ongewenst en doet dat afbreuk aan de identiteit van de scholen.’

Ook voor ouders is het van belang dat het openbaar onderwijs goed gewaarborgd wordt. De GMR-voorzitter zegt hierover: ‘Veel ouders kiezen specifiek voor het openbaar onderwijs. Het is dan van groot belang dat er zekerheid is dat openbare scholen openblijven en kinderen openbaar onderwijs kunnen blijven genieten. Die zekerheid is onvoldoende ingebouwd op dit moment’. De voorzitter voegt hieraan toe: ‘Dit geldt overigens net zo goed voor ouders die bewust voor protestants-christelijk onderwijs hebben gekozen. Zorgen bij ouders over het behoud van de onderscheidenlijke identiteiten komen ook expliciet terug in de opmerkingen die ouders hebben geplaatst bij de ouderraadpleging.

Samenwerking Prokind-VCPO
De GMR is niet per definitie tegen een fusie. Een fusie moet echter wel voldoende onderbouwd kunnen worden. De GMR hoopt dat het bestuur tot inkeer komt en met de GMR om tafel wil gaan zitten om de plannen alsnog aan te passen. Geragossian-Both: ‘De GMR wil graag meer onderbouwing van het nut en de noodzaak van deze fusie en het gesprek aangaan over welke alternatieven er zijn. Kan het gewenste resultaat bereikt worden met een minder ingrijpende manier van samenwerking? Als het bestuur hierover het gesprek met ons aan wil gaan, dan staat de GMR daarvoor open.’

Heeft u vragen over het fusietraject of wilt u meer weten over de argumentatie van de GMR? Neem dan contact op met de GMR via gmr@prokind-scholengroep.nl.

REACTIE BESTUUR
Het bestuur van Prokind scholengroep laat weten dat het de afgelopen week bewust niet op de inhoud heeft gecommuniceerd, maar op de feiten en het proces. Aan de GMR is daarom de uitnodiging gedaan om nu niet eenzijdig op inhoud te communiceren, maar met elkaar een vorm te zoeken waarin we gezamenlijk communiceren. Waarin we de mogelijkheid bieden voor uitleg en toelichting. Waarin we hoor en wederhoor kunnen toepassen en waarin we ook rekening houden met het besluit van de GMR van VCPO. De genoemde punten zijn uit de context gehaald, te eenzijdig en discutabel. Dat is niet in het algehele belang en dat doet geen recht aan de huidige praktijk van samenwerking die op veel scholen plaatsvindt. Het bestuur beraadt zich nu verder op de ontstane situatie door gesprekken aan te gaan met allerlei belanghebbenden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws