Afbeelding
Jos Uijtdehaage

De Maskerade op ‘Erfgoed Spotten’

Algemeen 199 keer gelezen

De Brielse Maskerade werd vorig jaar verkozen door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) als één van de negen tradities van Nederland die mee mochten doen aan hun pilot ‘Erfgoed Spotten’. Kunst en Cultuur Brielle is daarom de afgelopen tijd bezig geweest met het invullen van een speciale ‘Erfgoed Spotten- pagina’ van de Maskerade.

Achter gesloten deuren Een plaatselijk immaterieel cultureel erfgoed zoals de Maskerade leeft veelal achter de gesloten deuren van Brielle al lang vóór het evenement op 5 december. Velen van ons zijn dan al druk bezig met de voorbereidingen, waaronder het verzinnen van een onderwerp en het vervolgens maken van maskers, spandoeken en kleding. We moeten aan de bak: hoe gaan wij op een ludieke manier vertellen wat wij willen zeggen en hoe doen wij dat zo onherkenbaar mogelijk? Daar gaat veel tijd in zitten, maar dat is niet zichtbaar. Bovendien weten toeristen al helemaal niets van de maskerade als ze niet toevallig op 5 december in Brielle zijn.

Het hele jaar door zichtbaar Door middel van het scannen van een QR-code kunnen mensen (toeristen en inwoners) door dit project straks het hele jaar door op een leuke, korte manier iets te weten komen over onze typisch Brielse traditie, welke je nergens anders in Nederland tegen komt. Zo wordt het immaterieel erfgoed het héle jaar door beschikbaar gesteld.

Bovenaan de pagina is éérst het één minuut durende filmpje te zien dat vorig jaar is opgenomen tijdens de Maskerade. Het geeft een goed beeld van hoezeer de Maskerade in Brielle leeft. Daarna scrollt men door naar ‘Achtergrond’, ‘In Beeld’ (foto’s met anekdotes) en ‘Geschiedenis’.

De pagina is vanaf nu voor iedereen toegankelijk op: https://iespotten.nl/maskeradebrielle.

Lees meer lokaal nieuws op www.brielsnieuwsland.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws