Zwerfafval veroorzaakt veel leed.
Zwerfafval veroorzaakt veel leed.

Koeien overleden door zwerfvuil

Algemeen 525 keer gelezen

Hellevoetsluis - Vorige week dinsdag heeft een groepje enthousiastelingen weer zwerfvuil geraapt op de groenstrook tussen het Haringvliet en de N57. Deze groep Opruimers Hellevoet, acht dames en een heer, voor wie zwerfafval een doorn in het oog is breidt zich steeds verder uit. 

“Waar we graag naar toe willen in Hellevoetsluis is dat in iedere wijk zich een clubje vormt, die in de eigen omgeving bij tijd en wijle de vuilknijper ter hand neemt voor een schone omgeving. De groep Opruimers Hellevoet wil, zo nodig, daarbij graag helpen dit te realiseren”, zo geven de opruimers aan. De groep krijgt enorm veel positieve reacties dat motiveert om elke keer weer de vuilknijpers op te pakken. Het is meer dan afval ruimen, maar ook samen iets doen, nuttig bezig zijn en nieuwe mensen leren kennen. Je ziet blije en voldane mensen na de opruimactie. Maar er is ook verschrikkelijk leed.

Schade en verdriet
Dat zwerfvuil schade aanricht en veel verdriet, weten maar weinigen. Op de zwerfvuilactie van vorige week woensdag werd onderstaande reactie ontvangen over de dood van koeien als gevolg van het rondslingerend zwerfafval. De reacties raakten ons diep en Opruimers Hellevoet vond het nodig om deze aan u te laten lezen, zodat er meer bewustwording komt over het leed wat zwerfvuil kan veroorzaken.
“Het is echt in en in triest wat er allemaal op straat word gegooid”, laat de familie Dijkshoorn weten. “ Wij wonen in de polder en als je ziet wat er allemaal in de sloten en weilanden ligt, het is om te huilen. Wij zijn door dit zwerfafval twee koeien verloren. Blik en glas wat tijdens het maaien(wat wij niet hebben gevonden in het hoge gras tijdens het ruimen, kruiwagens vol) wordt kapot gemaaid en komt dus zo in het koeienvoer en als dat dan in de koe terecht komt (scherp in heet dat) bloedt de koe dood. Hopelijk worden mensen wakker, want dit kost dus levens.” Ook de familie Vaandrager uit Oudenhoorn heeft gereageerd. “Bij ons dit jaar een koe overleden aan zwerfafval wat tussen het voer zat. Drie jaar geleden drie koeien van onze koeien in een week tijd overleden door zwerfafval. Blikje versplinterd door de maaier en in het voer terechtgekomen. Gevolg bij een van de koeien was een gescheurde aorta, een heel pijnlijke dood. Aan de koe was niets te zien en totdat ze voor onze ogen dood neerviel.” Ook het wild in de natuur krijgt rotzooi binnen waar ze uiteindelijk aan dood gaan zoals kleine deeltjes plastic, blauwe hersteldraadjes van visnetten waar vogels verstrikt in raken, sigarettenpeuken, die vogels oppikken. En zo kunnen we doorgaan. Als je daar de ellende van ziet, stop je spontaan met het weggooien van resten op straat en in de natuur. En ga je meehelpen met vuil prikken!

De oproep van de Opruimers Hellevoet is: Neem je eigen vuil mee naar huis en gooi het daar in de kliko. Wil je helpen neem dan contact op via Facebook Opruimers Hellevoet of 06-55328383.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws