Afbeelding
Foto: gemeente

Reinis en inwoners weer klaar voor de winter

Gemeente 364 keer gelezen

Reinis voert in opdracht van de gemeente Nissewaard de gladheidsbestrijding uit. De strooiwagens zijn daarom op 29 oktober weer klaargemaakt, zodat zij bij plotselinge weersveranderingen goed voorbereid de weg op kunnen. Voorafgaand aan het winterseizoen start Reinis met een proefrit, om het materiaal en de software te checken.

Hinder en overlast
Nu de winter er weer aan zit te komen, is Reinis de afgelopen periode druk bezig geweest om alles klaar te zetten om eventuele gladheid door bevriezing, ijzel of sneeuw te bestrijden. Want de vorst en sneeuwval zorgen elk jaar weer voor hinder en overlast. Wethouder Jan Willem Mijnans : ‘We willen natuurlijk niet overvallen worden door de gladheid. Daarom lopen we alles nu al nauwgezet na. Daar hoort ook een proefrit met het materieel bij. Zo kunnen we 24 uur per dag stand-by staan voor het geval zich er winterse omstandigheden voordoen.’ Ben Adelmund, directeur Reinis: ‘Vanaf dit jaar maakt Reinis gebruik van een nieuw systeem dat automatisch waarschuwt wanneer een actie nodig is op basis van restzout, condensatie en temperatuur. Dit maakt een slagvaardige en adequate bestrijding van gladheid mogelijk. Zo staan we ook deze winter weer 24/7 paraat voor een veilig en goed begaanbaar Nissewaard.’

Strooiroute van 320 km
In het gladheidsbestrijdingsplan is vastgesteld hoe in de gemeente Nissewaard de strooiroute van in totaal 320 km er uit moet zien. In de route zijn hoofdwegen, fietspaden, ontsluitingswegen en busbanen opgenomen. Voor de wegen buiten de bebouwde kom zijn de provincie Zuid-Holland en het waterschap Hollandse Delta verantwoordelijk. Om snel in te kunnen spelen op mogelijke gladheid houden medewerkers van Reinis van november tot april het weer nauwkeurig bij.

Gratis strooizout
Maar Reinis is niet als enige verantwoordelijk om de gladheid te lijf te gaan. Daar kunnen zij de hulp van inwoners goed bij gebruiken. Inwoners kunnen een steentje bijdragen door hun eigen stoep vrij van sneeuw te houden en door in hun omgeving mensen die bijvoorbeeld moeilijk ter been zijn, daarmee te helpen. Nogmaals wethouder Mijnans: ‘De strooiwagens van Reinis kunnen niet in tijdsbestek van één dag op iedere plek in onze gemeente komen. Daarom vragen we de inwoners om hun eigen omgeving zoveel mogelijk sneeuwvrij te houden en daarbij ook oog te hebben voor oudere mensen, voor wie dat een probleem kan zijn. Samen komen we in Nissewaard dan de winter wel door.’

Zodra de eerste vorst zich aandient kunnen inwoners op vertoon van hun afvalpas gratis strooizout ophalen op de Stadswerf aan de Mosterweg tot een maximum van 10 kg, in een zelf meegenomen emmer of zak. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws