Protest voor aanvang van de raadsvergadering op 6 juli
Protest voor aanvang van de raadsvergadering op 6 juli

Onverwachte wending voor biomasssacentrale in Vierpolders

Algemeen 984 keer gelezen

Brielle – Als een donderslag bij heldere hemel kwam verleden week het bericht binnen dat de gemeenteraad van Brielle op 22 september tijdens een besloten vergadering het besluit had genomen geen biomassacentrales meer op Briels grondgebied toe te staan. De actiegroepen kunnen (bijna!) opgelucht ademhalen.

Tot voor kort was het idee dat biomassa centrales een welkome bijdrage zouden kunnen leveren aan het milieuvriendelijk opwekken van energie. In het huidige omgevingsplan voor het buitengebied van Brielle wordt het oprichten van biomassacentrales dan ook toegestaan. Iedereen is er echter langzamerhand van overtuigd dat biomassa helemaal niet zo’n milieuvriendelijke energiebron is als het aanvankelijk leek en zelfs slecht is voor de gezondheid. In juli sprak ook de Brielse gemeenteraad zich via een motie van CDA en D66 fel uit tegen biomassacentrales in de gemeente. Het wijzigen van het beleid via het omgevingsplan is echter een kwestie van een enorm lange adem..

Zoektocht naar oplossingen
Achter de schermen is er in deze lange, hete, coronazomer met volle inzet gezocht naar manieren waarop sneller zou kunnen worden ingehaakt op de nieuwe inzichten over biomassa. Credits kunnen daarbij worden gegeven aan CDA-raadslid Bas van der Linden. Volhardend groef deze zich een weg door de taaie materie. Het resultaat van zijn spitwerk was het initiatiefvoorstel “geen biomassacentrale in Brielle” dat hij tijdens de besloten vergadering van 22 september namens het CDA indiende. Het voorstel hield in dat de raad een voorbereidingsbesluit over het wijzigen van het bestemmingsplan zou nemen. Het voorstel werd in de kleine uurtjes ’s avonds laat goedgekeurd en kreeg meteen al wetskracht nadat het de ochtend daarna werd gepubliceerd in de Staatscourant.

Het voorbereidingsbesluit, waartegen geen beroep mogelijk is, heeft een geldigheid van een jaar en verloopt daarna automatisch. Voor Brielle houdt het in dat er in de periode 23 september 2020 tot 23 september 2021 geen nieuwe aanvragen voor de oprichting van een biomassacentrale in behandeling worden genomen. Deze termijn geeft de gemeente de kans om het omgevingsplan Buitengebied Brielle aan te passen. Als dat omgevingsplan binnen dit jaar wordt goedgekeurd, is het daarna definitief niet meer mogelijk om een aanvraag voor een biomassacentrale te doen.

Aanvraag Tuindersweg 10 niet in behandeling genomen
Het vertrouwen in de overheid zou worden beschaamd wanneer de aanvraag Tuindersweg niet volgens de geldende wetgeving wordt afgehandeld. Deze vergunningsaanvraag werd namelijk al op 5 juli gedaan. Op grond van het feit echter dat de initiatiefnemers de vereiste gegevens niet binnen de wettelijke termijn hebben aangeleverd, heeft de gemeente hen laten weten de aanvraag niet te zullen behandelen. De tuindersgroep kan tegen deze beslissing in bezwaar gaan.

CDA-raadslid Bas van der Linden is uiteraard blij met de doorbraak. Samen met de griffie heeft hij er de nodige (vakantie) uurtjes aan besteed om het voorstel juridisch kloppend te krijgen. Hij heeft begrip voor de zoektocht van de tuinders naar alternatieve energiebronnen, m?aar biomassa is volgens het CDA niet de oplossing. Ook de Stichting i.o. “Geen biomassa in Brielle” waarin alle dorpsraden, wijk- en inwonersverenigingen van Brielle, Vierpolders, Zwartewaal en het buitengebied van Vierpolders zijn verenigd, is verheugd: “De beslissing van de gemeente biedt meer perspectief op een prettig en gezond leefklimaat in ons mooie Brielle.”

Reactie van de initiatiefnemende tuinders
Woordvoerder Leo van der Valk laat namens de initiatiefnemers weten dat zij het erg zuur vinden dat een meerjarig traject dat samen met de gemeente Brielle en adviseurs is gedaan nu met één pennenstreek teniet wordt gedaan. Naar hun mening liggen daar geen gedegen argumenten aan ten grondslag. Van alle duurzame alternatieven sluit wat hen betreft biomassa het beste aan bij de vraag. Uiteraard wordt er altijd gekeken naar alternatieven zoals windmolens, extra geothermiebronnen en zonneparken, maar de primaire vraag ligt momenteel bij flexibele warmte en in mindere mate bij elektriciteit of basislastwarmte (zoals geothermie). Dit alles is ook uitgebreid onderzocht en bevestigd door het onderzoek dat in opdracht van de gemeente Brielle is uitgevoerd door Royal Haskoning. De initiatiefnemers zeggen erg benieuwd te zijn hoe de gemeente Brielle en omliggende gemeentes (RES) invulling zullen gaan geven aan de gestelde duurzaamheidsdoelen, nu ze dit mooie, duurzame project trachten te blokkeren en zijn zich nog aan het beraden over de te nemen vervolgstappen.

Lees meer lokaal nieuws op www.brielsnieuwland.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws