Afbeelding
Foto: Martin M. Marcus

‘Wij kijken heel tevreden terug’

Algemeen 327 keer gelezen

Zuidland- Het echtpaar Monteny-Breederland leerde elkaar al zo’n 70 jaar geleden kennen. ‘Ja’, zegt mevrouw direct. ‘Mijn moeder vond me natuurlijk veel te jong, want ik was pas 16 jaar.’

Ze trouwden op 27 september 1955 en vinden elkaar nog steeds aardig, dus vierden zondag hun 65-jarig huwelijk. Burgemeester Van Oosten heeft hen gistermiddag telefonisch de felicitaties overgebracht. De dag voor het huwelijksjubileum was er een korte dagdienst in de kerk.

Nieuwersluis
De eerste levensjaren bracht Ary Monteny door op het totaal verdwenen dorpje Nieuwersluis, daar kijkt hij met weemoed op terug. Het grootste deel van zijn leven heeft Ary op Zwartewaal gewoond. Ary en de Zuidlandse Krijnie Breederland ontmoetten elkaar voor het eerst op de toneelvereniging. In die tijd een ideale manier om verkering te krijgen.

Bakker
Ary moest na de lagere school gelijk aan het werk; iemand had tegen hem gezegd: ‘Je moet bakker worden, dat is een mooi beroep!’ Dus ging hij naar de bakkersschool. ‘Maar dat was het toch niet’, zegt hij nadrukkelijk. ’Dus ben ik er na zeven jaar mee gestopt. Na mijn diensttijd kon ik beginnen op de chemische fabriek op de Vondelingenplaat. Daar werkte ik in de continu en werd later afdelingschef. Toen ik 60 was, kon ik met pensioen.’ Maar dat was nog niet echt het einde van zijn werkzame leven. Hij werd vrijwillig chauffeur bij De Plantage in Brielle. ‘Dat heeft hij acht jaar gedaan’, vult zijn vrouw aan.

Zwartewaal
Even terug naar Zwartewaal. Toen ze nog verkering hadden, kocht het jonge stel een oud huisje aan het Noordeinde. Dat kostte wel 2.500 gulden. Mevrouw Monteny: ‘Daar hebben we heerlijk gewoond, onze oudste twee zonen zijn daar geboren, later kwam er nog een derde zoon.’ De broer van Ary vatte het plan op om zelf een twee-onder-een-kapwoning in Zwartewaal te bouwen. Daar heeft het echtpaar 40 jaar gewoond. ‘Mijn broer woont er nog steeds’, zegt Ary. Nu wonen ze al tien jaar in Zuidland in een fijne woning, vlak bij Bernissesteyn. Ze gaan daar regelmatig naar toe om ‘oude mensen dingen’ te doen.

Tevreden
Het echtpaar heeft kleinkinderen en achterkleinkinderen, waarvan de oudste 18 jaar is. Mevrouw heeft haar leven lang geholpen, waar zij maar kon. Eerst in het ouderlijk huis, later voor de eigen (klein)kinderen. Ook in de omgeving was zij niet te beroerd om regelmatig handje te helpen. Op haar 58e heeft ze zelfs nog een jaar bij de gemeente Brielle gewerkt als telefoniste. ‘Daarom kunnen we tevreden terugkijken op een mooi leven’, zeggen ze gezamenlijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws