Herstructurering in Sterrenkwartier.
Herstructurering in Sterrenkwartier. Foto: Foto-Ok.nl

Woonvisie Nissewaard 2020-2030 vastgesteld

Algemeen 478 keer gelezen

Nissewaard - De gemeenteraad van Nissewaard heeft haar woonvisie ‘Nissewaard, een plek voor iedereen!’ voor de periode 2020-2030 vastgesteld. Hiermee geeft de gemeente richting aan het volkshuisvestelijke beleid voor de komende tijd.

Differentiatie en doorstroming
De woonvisie richt zich vooral op differentiatie en doorstroming. Door de toenemende woningvraag van dit moment, is aan elk woningtype behoefte. Nissewaard kiest er ondanks dat niet voor om in alle segmenten toe te voegen. Vanwege het groeikernverleden van Spijkenisse, kent Nissewaard een relatief eenzijdige woningvoorraad. Daarom wil de gemeente vooral toevoegen in segmenten die nu ondervertegenwoordigd zijn. Enerzijds om een meer diverse en gebalanceerde woningvoorraad te creëren en anderzijds om doorstroming op gang te brengen. Wethouder Jan-Willem Mijnans: ‘In onze vele eengezinswoningen wonen stellen die soms best de stap willen maken naar bijvoorbeeld een appartement of een duurdere woning. Wij willen dat faciliteren door het aantal woningen dat geschikt is voor ouderen te vergroten en daarmee betaalbare eengezinswoningen vrij maken voor starters op de woningmarkt. Ook zetten we in op transformatie van bestaande gebouwen naar woningen, om ook jongeren meer kansen te bieden.’ De toekomstige woningbehoefte van het toenemende aantal ouderen in Nederland, is in de visie een belangrijk uitgangspunt.

De woonvisie richt zich natuurlijk net zo goed op de omliggende dorpskernen. Ook daar is het van belang dat starters en doorstromers binnen de eigen kern kunnen wonen. Daarnaast vindt de gemeente het ook belangrijk dat het dorpse en landelijke karakter van dit deel van Nissewaard behouden blijft. Volgens de wethouder moeten we, naast de nieuwbouwplannen, vooral niet vergeten wat er al is: ‘Nissewaard is een prachtige gemeente met goede voorzieningen, veel groen en diverse woonmilieus. We hebben gezinsvriendelijke wijken en dorpen en liggen op mooie afstand van het strand en de stad. Je vindt in de dorpskernen de rust en ruimte, maar Nissewaard biedt ook de voordelen van een middelgrote stad als Spijkenisse. In onze gemeente zijn nog eengezinswoningen te vinden die betaalbaar zijn voor starters op de koopmarkt.’

Sociale woningvoorraad
De gemeente houdt de sociale woningvoorraad op peil, maar wil deze wel beter over de gemeente spreiden. ‘Op een aantal plekken in onze gemeente zorgt een clustering van sociale woningbouw voor leefbaarheidsproblemen. Door in nieuwbouwplannen ruimte te maken voor sociale woningbouw, kunnen we op andere plekken verdunnen en toch de voorraad op niveau houden. Uiteraard doen we dit in nauwe samenspraak met de woningcorporaties. Een goed voorbeeld hiervan is de herstructurering in Sterrenkwartier. Een gedifferentieerde wijk is een leefbare wijk’, aldus wethouder Mijnans.

Wonen en zorg
In de woonvisie is ook veel aandacht voor de relatie tussen wonen en zorg. Door de vergrijzing is er een groeiende vraag naar woonzorgvoorzieningen waar ouderen zelfstandig, maar wel bij elkaar kunnen wonen. De gemeente wil dat waar mogelijk faciliteren. Voor inwoners met een zorgbehoefte als bijvoorbeeld een verstandelijke beperking of ggz problematiek moeten woningen op maat komen, ‘inclusief’ in de samenleving. Dit vraagt een gevarieerd samenhangend aanbod op het gebied van wonen-zorg en welzijn.

Een duurzaam Nissewaard
Ook zet Nissewaard in op verduurzaming van de woningvoorraad, energiebesparing en klimaatadaptatie. Dit gebeurt door voorlichting, collectieve acties en door het aanbieden van leningen. Ook hier werkt de gemeente samen de woningcorporaties.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws