Afbeelding
Foto: pixabay.com

ONS: Doorstroming op woningmarkt moet ruimte bieden voor starters

Politiek 225 keer gelezen

Nissewaard - 'Tot 2030 komen er in Nissewaard ongeveer 3000 woningen bij en daar zijn we erg blij mee, want het is krap op de huizenmarkt in Nissewaard', zegt ONS-raadslid Rob van der Waal. Morgen wordt een nieuw woonbeleid besproken in de commissie Leefomgeving.

'De nieuwe woonvisie kent geen complete koerswijzigingen ten opzichte van de oude (red. 2016), maar de woningmarkt is op een aantal punten wel sterk veranderd', aldus Rob van der Waal. 'Kijk maar naar het aantal mensen dat komt naar bezichtigingen van verkoopprojecten, meer investeerders die huizen opkopen, maar vooral een enorme stijging van de huizenprijzen.'

Verdeling
Daarom is ONS blij dat er de komende jaren flink wat woningen bij komen, want ook het aantal huishoudens in Nissewaard groeit de komende tien jaar met meer dan 1600. Het werken aan een betere verdeling van de woningmarkt is, wat ONS betreft, een positief punt in het nieuwe beleid. Als erfenis van een enorme groeiperiode heeft met name Spijkenisse, een grote voorraad ‘goedkope en middeldure’ rijwoningen. Door te bouwen in de segmenten die minder in Nissewaard voorkomen ontstaan verhuisketens. 'Een ouder stel dat een nieuw appartement kan huren of kopen, laat een groot huis met mooie tuin achter voor een jong gezin, dat vervolgens weer hun woning verkoopt aan een starter. Een keten kan zo wel 5 tot 7 verhuizingen opleveren', stelt Van der Waal.

Jongeren
Maar alleen met nieuwe eengezinswoningen en appartementen zijn we er nog niet, vindt ONS Nissewaard. Ook jongerenwoningen, die een relatief kleine verhuisketen kennen zijn er, naar het idee van ONS, onvoldoende. 'COVID19 crisis heeft in de woningmarkt weinig veranderd, want er is nog steeds een enorme vraag. Mogelijk neemt het aantal kantoorplekken af en is het voor de eigenaren interessant om panden te transformeren naar studenten- of starterswoningen. Dat zou een mooi effect kunnen zijn voor onze jongeren.'

Als laatste is ONS blij met de sociale blik van het nieuwe beleid. Er is oog voor bijvoorbeeld eenzaamheid onder ouderen en chronisch zieken. Door te zoeken naar nieuwe woonvormen waar mensen zelfstandig wonen, maar elkaar wel kunnen ontmoeten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws