Dees van Kruijssen (met fakkel) en Ferry den Hoed ( met banjo in de hand). Meisje met lampion is kleindochter van Ferry.
Dees van Kruijssen (met fakkel) en Ferry den Hoed ( met banjo in de hand). Meisje met lampion is kleindochter van Ferry. Foto: PR

Lampionoptocht Rockanje gaat door in afgeslankte vorm

Algemeen 210 keer gelezen

Rockanje - Op vrijdag 4 september zal de lampionoptocht in Rockanje plaatsvinden. Dit jaar in een andere, afgeslankte vorm. Wij spraken met Dees van Kruijssen, Stichting Probaro en Ferry den Hoed, namens Comité Rockanje 800 jaar.

Waarom toch nog een lampionoptocht dit jaar, ondanks eerdere berichten dat het niet door kon gaan?
Dees: ´De lampionoptocht is bijna erfgoed in Rockanje. Elk jaar is het een hoogtepunt waar met vele maanden voorbereiding naar toe gewerkt wordt. De creativiteit van de inwoners komt tot uiting, clubjes, groepen, verenigingen en individuen trekken alles uit de kast. Het is een afsluiting van het zomerseizoen en de start van de herfst. De hunkering vanuit het dorp naar iets van het ´normaal´ in verband met Corona was groot dus hebben we gekeken naar wat er wel haalbaar kon zijn in de regels gesteld vanuit het RIVM en de Gemeente Westvoorne.´

Wat hebben jullie veranderd ten opzichte van voorgaande jaren?
Ferry: ´De leeftijdsgrens is ingevoerd. De lampionoptocht is dit jaar voor de basisschooljeugd en begeleiding. De basisschooljeugd is tot en met 12 jaar oud en hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te bewaren. Ook wordt het een lopende optocht en zijn tractoren, karren en fietsen niet toegestaan. Kinderwagens uiteraard wel.´
Dees: ´We laten ook de prijsuitreiking weg, zodat we de groep op afstand van elkaar kunnen houden en daarmee ook niet oproepen naar één punt te komen. Het eindpunt zal op het strand zijn, waar voor iedereen voldoende ruimte is om zich aan de 1,5 meter afstand te kunnen houden.

Hoe kunnen jullie de veiligheid garanderen?
Ferry: ´Net zoals in de horeca werken we met inschrijvingen. We houden een lijst bij met de deelnemers en de telefoonnummers welke we gedurende 14 dagen zullen bewaren en daarna zullen vernietigen. Er kunnen zich 100 deelnemers inschrijven. Het is een evenement voor de basisschooljeugd die in principe vrijgesteld zijn van de 1,5 meter afstand tot elkaar. Ouders en verzorgers dienen een reflecterend hesje te dragen.
We doen ook echt een oproep aan de ouders en verzorgers om de hesjes zelf mee te nemen en hieraan mee te werken. Iedereen heeft zo´n veiligheidshesje in zijn auto liggen. Samen moeten we het tot een succes maken.

Snappen jullie de teleurstelling van een afgeslankte vorm van deze lampionoptocht?
Dees: ´Ja dat snappen we erg goed, maar we hebben gekeken naar wat er wél haalbaar is. Het is een bijzonder jaar; 800 jaar Rockanje. Ook dat willen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Er zijn al meerdere dingen georganiseerd, maar alles met inachtneming van de 1,5 meter.
Ferry: ´We hebben in overleg met de gemeente Westvoorne gekeken naar wat er wel mogelijk was. Zo kwamen we op een kortere route en een maximaal aantal deelnemers. Maar omdat het toch ons feestjaar is sluiten we het af op het strand. Tussen de Eerste en Tweede Slag zullen met zonsondergang 200 fakkels op de waterlijn ontstoken worden. Doordat we deze over 1,5 kilometer plaatsen en de meeste beachclubs livemuziek presenteren zullen de mensen zich ook goed over het strand verdelen.

Hoe gaan de beachclubs om met de regels deze avond?
Ferry: ´De beachclubs hebben de regels zoals die altijd voor de horeca gelden. Ook hier wordt gewerkt met inschrijvingen en het achterlaten van naam en telefoonnummer en er wordt een gezondheidscheck gedaan. Elke beachclub heeft een eigen programmering die zij zelf zullen communiceren, dit valt buiten ons programma.´

Hoe zit het met de route?
Dees: ´De start is op het Dorpsplein in Rockanje, we lopen vervolgens via de Dorpsweg, Briggemandreef, Zeeweg en Swinsedreef naar het strand aan de Eerste Slag. Alle bewoners langs de route hebben een brief gekregen, waarin ze gevraagd wordt hun tuinen te versieren met vlaggen en verlichtingen, maar óók waarin verzocht wordt om de 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren.
Op het strand loopt de route langs de duinkant richting Tweede Slag en aan de waterkant weer terug naar de Eerste Slag. Het is aflopend tij, dus daar kunnen we ook niet door verrast worden!´

Jullie nodigden inwoners op om als muzikant over het strand te lopen, kan dit nog steeds?
Ferry: ´Het leek ons prachtig om onder het genot van een ondergaande zon en de waterlijn verlicht met fakkels muziek ten gehore te (laten) brengen. De beachclubs hebben muziek maar dat mag enkel binnen. De tamboers van Muziekvereniging Ons Genoegen zullen de stoet voorlopen tot het strand.
De blazers zijn helaas nog steeds niet toegestaan. Het is toch prachtig als we bijvoorbeeld gitaristen uit het dorp als troubadours op het strand hun liederen ten gehore brengen? Dit past wel in de opgegeven richtlijnen, er is muziek, een romantische avondstemming en werkt verbroederend.
Al blijft het noodzaak om ook hierbij de afstand van 1,5 meter te bewaren.

Zijn jullie niet bang voor controles?
Dees: ´Wij weten dat er deze avond extra streng meegekeken gaat worden en de 1,5 meter dient goed in acht genomen te worden. Als iedereen zich eraan houdt een reflecterend hesje te dragen dan is het controleren makkelijker en het eventueel aanspreken makkelijker.
We werken met verkeersregelaars, zullen zelf extra opletten en verzoeken alle begeleiders mee te werken om de maatregelen in acht te nemen. Als iedereen zich eraan houdt wordt het toch een feestje.
Ferry: ´Deze avond ligt onder een vergrootglas. Het is een van de eerste evenementen die weer gaat plaatsvinden sinds het begin van de coronacrisis. Dat is ook goed, dat er weer wat georganiseerd wordt. Maar we zijn ons ook terdege ervan bewust dat dit evenement een voorbeeldfunctie gaat hebben voor de rest van de corona periode die nog gaat volgen. We roepen dan ook iedereen op er samen met ons een mooi, verlicht en vrolijk spektakel van te maken en deze avond tot een groot succes te maken wat ondanks de afgeslanktere vorm toch als bijzonder mooie avond de boeken ingaat.
Dees: ´Dus heb je klachten, blijf dan thuis. Loop je mee, hou je aan de 1,5 meter afstand en geniet!´

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws