Vrouwe Jacoba van Beieren heet sinds vorige week vrijdag de bezoekers van de nieuwe expositie in de Oudheidkamer van Oostvoorne welkom.
Vrouwe Jacoba van Beieren heet sinds vorige week vrijdag de bezoekers van de nieuwe expositie in de Oudheidkamer van Oostvoorne welkom. Foto: Wil van Balen.

Oudheidkamer Oostvoorne presenteert: 75 jaar bevrijding

Algemeen 685 keer gelezen

Oostvoorne – Afgelopen vrijdag opende de aan het Oostvoornse Kerkplein 2C gevestigde Oudheidkamer van Oostvoorne voor het eerst sinds uit uitbreken van de coronacrisis weer de deuren voor publiek. Met een gloednieuwe expositie rondom diverse thema’s met ‘75 jaar bevrijding van Oostvoorne’ als het belangrijkste thema.

Tot en met 31 oktober is de expositie in de Oostvoornse Oudheidkamer elke vrijdag en zaterdag tussen 12.30 en 16.00 uur gratis te bezichtigen.

Zorgvuldig
De nieuwe stichting Exploitatie Oudheidkamer Oostvoorne, waarin Ad en André Hokke, Wil den Adel, Willem Rietdijk en Ad Swank zetelen is bij de samenstelling van de eerste nieuwe expositie die de Oudheidkamer in het vorig jaar betrokken onderkomen op het Kerkplein inricht, heel zorgvuldig te werk gegaan.
‘Natuurlijk in nauwe samenwerking met Marijke Holtrop van het Historisch Museum van Brielle en Aart van der Houwen van het streekarchief Voorne-Putten,’zegt Ad Swank namens de organiserende stichting. ‘Naast ’75 jaar bevrijding in Oostvoorne’ zijn er ook drie kleinere exposities te bezichtigen met als thema’s ‘100 jaar lampionoptocht in Oostvoorne’, ‘souvenirs en schatten van Oostvoorne’ en meester Tammeling, wiens onlangs gerestaureerde graftrommel een blikvanger in de Oudheidkamer vormt.

Vrouwe Jacoba
Bij binnenkomst lacht een pop, die de onlosmakelijk met de geschiedenis van Oostvoorne verbonden Vrouwe Jacoba uitbeeldt, de bezoeker al toe. De bewoonster van de voormalige burcht, waarvan de ruïne de Hofweide in Oostvoorne nog beheerst, wijst op de coronaregels die ook voor een bezoek aan de Oudheidkamer van toepassing zijn: niet meer dan vijf bezoekers tegelijkertijd in het pand, de aangegeven looproute volgen en bij binnenkomst de handen desinfecteren. Voor wie bereid is die procedure te volgen, wacht een informatieve wandeling langs tableaus vol foto’s, vitrines en een mooie pronkkast met zaken die op de geëxposeerde thema’s van toepassing zijn.

Slachtoffers
’75 jaar bevrijding van Oostvoorne’ informeert onder meer over de Oostvoornse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog in Oostvoorne. De Joodse families Van Dijk en Wessels die werden afgevoerd en omkwamen in vernietigingskampen. Leendert van der Meer, die werd gefusilleerd omdat hij naar de door de Duitse bezetter verboden radio-uitzendingen van de Britse BBC luisterde. Maar ook de schoolmeisjes Maaike van Rietschoten en Marie Stolk uit Rockanje, die omkwamen tijdens het bombardement van Brielle en Frederik, Hendrik, Gijsbertus van Iterson, die als beheerder van het Oostvoornse duingebied tot ongenoegen van de duitse bezetter het vliegveld onder water had laten zetten. Hij werd afgevoerd naar een strafkamp, waar hij om het leven kwam.

Verzetshelden
Ook verzetshelden als koerierster Anna van der Snoek en broer en zus Pieter en Maartje Langendoen, die het verzet voorzagen van voedselbonnen en persoonsbewijzen komen aan bod. En de familie Braal, bewoners van 't Land van Geluk op de hoek van de Zandweg en de Duinzoom, die zeven maanden lang een Canadese piloot onder de naam van Henk Poldervaart als onderduiker herbergde. Frans Braal en Mies Braal-Biesheuvel emigreerden na de oorlog met hun kinderen naar Amerika en later naar Canada.

Nog tot en met zaterdag 31 oktober: expositie ‘75 jaar bevrijding van Oostvoorne’ in de Oudheidkamer Oostvoorne, Kerkplein 2C, Oostvoorne. Openingstijden: vrijdag en zaterdag van 12.30 tot 16.00 uur. Toegang: vrijwillige bijdrage.

Aan meester Tammeling wiens graftrommel onlangs werd gerestaureerd is een aparte vitrine gewijd.
Ook een eeuw Lampionoptocht Oostvoorne komt op de expo aan bod.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws