Het wrap gerecht van Amelie
Het wrap gerecht van Amelie

Kookopdracht groot succes op Penta college

Algemeen 342 keer gelezen

Brielle - Leerlingen van het PENTA college CSG Bahûrim volgden een gastlesproject over duurzame voeding. Na een periode van thuiswerken, konden zij in kleine groepjes weer naar school. Met name de kookopdracht was een groot succes.

Rick de Vree besteedde in zijn laatste biologielessen van het schooljaar aandacht aan duurzame voeding. Over dit onderwerp heeft de docent van het PENTA college in Brielle een gastlesproject voor de mavo-1-klassen ontwikkeld, samen met Lily Venema van de Stichting Milieu Dichterbij. De lessen zijn gefinancierd door de gemeenten Brielle en Westvoorne.

Kant-en-klaarmaaltijden
De mavoleerlingen kregen in juni drie weken de tijd om de opdrachten uit te voeren. Eerst bekeken ze een filmpje, waarin gastdocent Lily Venema uitlegt wat duurzaamheid is. “We kunnen veel duurzamer leven door eerst eens na te denken of we de producten echt nodig hebben.” Zo worden ingrediënten van kant-en-klaarmaaltijden vanuit de hele wereld aangevoerd en leveren verpakkingen veel afval op.

Als huiswerk inspecteerden de leerlingen thuis de koelkast en voorraadkast. Wat voor producten troffen ze aan? Hoe zijn ze verpakt en staan er keurmerken op, bijvoorbeeld een EKO- of fair-tradelogo? Claire koos voor een pak Optimel-yoghurt van Campina Friesland. De verpakking - karton en plastic dop – mag in de oranje PMD-bak (plastic, metaal en drinkpakken) als zij leeg is. “Dit product is duurzaam, want er staat een logo op van ‘On the way to planet proof’ en de verpakking kan worden gerecycled”, concludeerde Claire. Verder dachten de jongeren na over de vraag hoe je gezond kunt eten en bekeken ze de voor- en nadelen van duurzaam voedsel. Tot slot verzonnen ze een verantwoord recept voor een vegetarische hoofdmaaltijd, die ze thuis voor hun gezinsleden klaarmaakten.

Vegetarisch gehakt
Uit de verslagen die docent Rick de Vree per e-mail ontving, koos hij de drie beste, van elke brugklas één. Cai Rose, Amelie en Claire waren de gelukkigen. “Met name de kookopdracht was een groot succes”, liet Rick de Vree weten. Dat blijkt bijvoorbeeld uit Amelies werkstuk en de foto’s die zij daarin opnam. “Ik vind het heel interessant”, schreef ze over het project. Voor het gerecht maakte ze wraps met een vulling van vegetarisch gehakt van mungbonen, een yoghurtdressing en een salade. De drie beste verslagen zijn gedeeld met Geradine Roskam, beleidsmedewerker bij de gemeente Brielle.

Lees meer lokaal nieuws op www.brielsnieuwsland.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws