De VNG heeft Nissewaard gevraagd kennis te delen met Marioepol.
De VNG heeft Nissewaard gevraagd kennis te delen met Marioepol. Af. Wikipedia

PVV is tegen samenwerking met Oekraïne

Politiek 244 keer gelezen

Nissewaard - De PVV Nissewaard is tegen het samenwerkingsproject Nissewaard en Oekraïne met doel om EU subsidies te verkrijgen en kennis uit te wisselen.

De VNG heeft Nissewaard gevraagd mee te werken aan een samenwerkingsproject van VNG International tussen vijf Oekraïense gemeenten (in de Donetsk en Luhansk regio) en drie Nederlandse gemeenten. Nissewaard is gevraagd vanwege haar ligging, grootte en vestigingsklimaat. en wordt gekoppeld aan de gemeente Marioepol, een havenstad in het zuidoosten van Oekraïne.

Het is de bedoeling dat EU-gemeenten hun kennis en expertise gaan delen met Oekraïense gemeenten op drie verschillende thema’s: inwonersparticipatie, jongerenparticipatie en het verbeteren van ‘strategic en budget planning’ en toegang krijgen tot internationale en EU-subsidies.

De PVV is tegen de samenwerking omdat dit stappen zijn naar een EU-lidmaatschap. Op 6 april 2016 heeft een grote meerderheid (61%) TEGEN het handelsverdrag met Oekraïne gestemd. Rutte negeerde deze uitslag en liet als zoethoudertje een tekst in het EU-verdrag opnemen, dat dit associatieverdrag niet tot een EU-lidmaatschap mag leiden.

Als de PVV kijkt naar de drie thema's waarover kennis gedeeld moet gaan worden, stelt de fractie:

1. Verbeteren en institutionaliseren inwonersparticipatie
Zowel in Nederland als Oekraïne heeft de burger nauwelijks iets te zeggen, laat staan participeren. Zaken worden voor je beslist.
2. Versterken jongerenparticipatie
De enige jongerenparticipatie waar Nissewaard goed in is, is sport- en verenigingsleven, maar als je met jongeren spreekt, zeggen ze allemaal er is niets voor ons. Velen vervelen zich, ontsporen en lopen o.a. met wapens op zak. Incidenten vinden regelmatig plaats. In ieder geval is dit geen punt waar we de Oekraïne bij nodig hebben of mee kunnen adviseren.
3. Verbeteren van ‘strategic en budget planning’ en toegang krijgen tot internationale en EU subsidies
Daar kunnen we kort over zijn. Oekraïne zou geen EU-lid worden, is geen EU-lid en toegang tot EU-subsidies, is wat de PVV betreft onbespreekbaar.

 Opmerkelijk is dat het belangrijkste thema van het associatieverdrag, namelijk handel, helemaal niet op de agenda staat.
 Het zou toch eigenlijk over handelsbetrekkingen moeten gaan.

Kijk voor het laatste politieke nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws