Het gesprek vond op gepaste afstand plaats in de open lucht (Foto: Wil van Balen)
Het gesprek vond op gepaste afstand plaats in de open lucht (Foto: Wil van Balen) Wil van Balen

Burgemeester en wethouder bezoeken Scouting Hellevoetsluis

Algemeen 183 keer gelezen

Zaterdag 11 juli jl. bracht burgemeester Mylène Junius, vergezeld door wethouder Hans van der Velde en een beleidsambtenaar van de gemeente een bezoek aan Scouting Hellevoetsluis.

Het was lekker druk op Plein Fort Haerlem, want de voorbereidingen werden getroffen voor het traditioneel in de eerste week van de schoolvakantie te houden kamp. Diverse groepen gaan dan naar verschillende locaties in het land, van Oosterland tot de Kager plassen.

Voorzitter Lauret Tromp heette het gezelschap welkom en stelde de aanwezige leiders voor. Jongeren in de leeftijd van van 18 tot 25 jaar, het was de wens van de wethouder om met hen in gesprek te gaan.

“De scouting is eigenlijk een soort pop-up vereniging, doordeweeks zie je er weinig van en op zaterdag gonst het in en rond Fort Haerlem van de activiteiten’, opende Lauret het gesprek. “We zijn blij met het grote aantal leiders binnen onze vereniging, die bestaat uit 19 divisies waarin verschillende activiteiten plaatsvinden.”

Burgemeester Junius refereerde aan de wens van premier Rutte om met jongeren in gesprek te gaan en ze was blij om dit keer bij de scouting aanwezig te kunnen zijn. “Hoe hebben jullie de Corona-tijd beleefd en hoe zien jullie de toekomst? Wij willen als gemeentebestuur graag met jullie in gesprek, want aan ons de taak om plannen te maken en dit soort gesprekken geven daar input op.”

Vervolgens kreeg iedere leider het woord en lichtte toe hoe zijn of haar ervaringen zijn geweest. Hierbij kwamen ook de persoonlijke ervaringen aan bod. Rode draad was toch wel dat zowel de leiders als de kinderen van de vereniging elkaar en het verenigingsleven ontzettend hebben gemist tijdens de lockdown. Er werden weliswaar wekelijks on-line contacten gelegd – van spelletjes tot opdrachten – maar het persoonlijk contact werd zonder uitzondering gemist.

Doordat NL-Doet werd afgelast konden ook de opknapwerkzaamheden geen doorgang vinden.

De leiders zelf ondervonden beperkingen tijdens hun studie, stage en sollicitatie-procedures en degenen die met het ov reizen, konden hetzij niet naar huis dan wel niet naar hun studieplaats.

Toen de beperkende maatregelen werden versoepeld, was het bestuur druk met het maken van protocollen en bijvoorbeeld het organiseren van een kiss & ride zone waarbinnen de kinderen gebracht en gehaald konden worden.

De vereniging ontving een groot compliment vanuit de gemeente: “We waren onder de indruk van het protocol dat jullie als één van de eerste verenigingen bij ons indienden. Chapeau daarvoor.”

De opstart van de activiteiten gaf wel wat hoofdbrekens voor wat betreft het afstand houden, maar de leiders waren positief verrast over het feit dat de kinderen meestal uit zichzelf al wisten wat er werd verwacht. “Ze corrigeerden ons zelfs soms”, vertelde één van de leiders over de 1.5 meter regel.

Iedereen is blij dat het traditionele zomerkamp wel doorgang kan vinden. De eerste week van de zomervakantie staat in vele agenda’s al een jaar van te voren geblokkeerd. Het valt op dat er vrijwel geen afzeggingen zijn. Natuurlijk is er vooraf goed nagedacht wat er wel en niet kan. En er is op ludieke wijze geprobeerd om kinderen te wijzen op de regels die er toch nog zijn. Zo is er een ‘Corona-bord’ gemaakt. Iemand die zich niet aan de regels houdt ontvangt dit bord. “Zie het niet als een straf, maar een speelse manier om duidelijk te maken dat je iets doet dat nu niet door de beugel kan”, zeggen de leiders over het bord.

Tijdens de afronding van het gesprek zei wethouder Hans van der Velde op dat hij onder de indruk is van wat scouting Helelvoetsluis allemaal doet. “Ik heb vanmorgen veel wijze dingen gehoord en misschien klop ik in de toekomst nog eens bij jullie aan om samen over een ander onderwerp te praten.”

De burgemeester gaf een korte toelichting op hoe zij het Corona-tijdperk heeft ervaren. “Ik ben er onder andere achter gekomen dat je zeker niet altijd in de auto hoeft te stappen om met elkaar te vergaderen. Hoewel ik het bij het on-line vergaderen best moeilijk vind om iedereen voldoende aan het woord te laten.

Het was een leerzaam gesprek en ik wens iedereen veel plezier op kamp!”.

Lees meer lokaal nieuws op www.groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws