Afbeelding

School stimuleert met wormen groeispurt van schaduwbomen

Algemeen 228 keer gelezen

Oudenhoorn - Tien fraaie leiplatanen voor school de Hoorn in Oudenhoorn zorgen er sinds donderdag voor dat het deze en komende zomers koel blijft in het gebouw. Vorig jaar liep de temperatuur er zo nu en dan op tot tropische hoogte.

Leerlingen van groep 3, 4 en 5 gaven donderdag de aanzet voor een groeispurt van de nieuwe schaduwbomen. Zij lieten 150 wormen los in de plantgaten alvorens die af te vullen met aarde en dat netjes aan te harken.

‘Bomen en wormen horen bij elkaar, die hebben elkaar nodig,’ verklaarde Cees Lock van Verheij Groenzorg die de bomen aanleverde. Nadat eerder die week tegels van het schoolplein werden gelicht en 15 kuub zand werd uitgegraven om plaats te maken voor aarde. ‘Wormen eten afgevallen blad, composteren de grond en houden die luchtig door gangen te graven.’

Aan wormen was geen gebrek bij de school die vorig jaar startte met het project ‘dieren in de buurt’. De leerlingen van juf Caroline bestudeerden daarvoor insecten, timmerden bijenhotels en maakten een wormenflat; een glazen bak gevuld met aarde, zand, blaadjes, schillen en een schep jam er bovenop. Eromheen werd zwart plastic gewikkeld zodat beestjes in het donker hun gangen konden graven. De leerlingen keken geregeld toe hoe het karwei vorderde. ‘Ze eten blaadjes en ze poepen grond uit’, vatte een van hem samen terwijl hij met zijn klas de langgerekte gravers zorgzaam met aarde toedekten. 

Leiplatanen zijn snelle groeiers. Die zullen een groen scherm vormen voor het gebouw dat dorpshuis De Meent en school de Hoorn delen. ‘Die bomen gaan hier voor de nodige schaduw en een mooier aanzien zorgen,’ stelt voorzitter Hans Hijgeman van stichting Dorpshuis tevreden vast. Samen met de schoolleiding wist hij te regelen dat de gemeente Hellevoetsluis daar een budget voor vrijmaakte.

Eerder al werd samengewerkt aan de vergroening van het schoolplein met uitdagende plekken voor alle leerlingen. En het realiseren van schooltuinen elders in het dorp. Aansluitend op schoolprojecten wordt daar  regelmatig gekeken wat er groeit, bloeit en vooral ook leeft in een natuurlijke omgeving.    

Lees meer lokaal nieuws op www.groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws