Wethouder André Schoon staat 'Hart van Nederland' te woord
Wethouder André Schoon staat 'Hart van Nederland' te woord

Briellenaren willen geen biomassacentrale

Algemeen 422 keer gelezen

Brielle - Veel, heel veel, Briellenaren kwamen afgelopen maandagavond voor de aanvang van de raadsvergadering naar de Brielse Markt om te protesteren tegen de bouw van een biomassacentrale in Vierpolders

Zij gaven gehoor aan de oproep van Briellenaar Frans Derks en Vierpoldenaar Cees J. Derksen om in actie te komen voor het te laat is en er op Briels grondgebied ineens een biomassacentrale staat. Vooraf waren er strikte spelregels vastgesteld. Er mochten niet meer dan 30 personen meedoen, er moest 1,572 m afstand worden gehouden en de overige actievoerders waren verplicht hun mond houden.

Verdienmodel ten koste van ons en onze kinderen
Welk belang dient de gemeente door toch met biomassa door te gaan? Derks / Derksen vragen zich dat af. Biomassa is niet duurzaam. Biomassa-stookfabrieken stoten meer fijnstof, stikstof, kooldioxide en gifstoffen uit dan de huidige gasgestookte systemen. En dat doen ze ten koste van veel subsidie, en dus belastinggeld. Het Longfonds, het RIVM, meteorologen, de commissie Remkes, Greenpeace, milieuorganisatie Urgenda, de Haagse politiek, de SER, vrijwel de gehele Brielse bevolking, alle wijk- en dorpsraden, verzetten zich ertegen. Het verdienmodel van enkelen wordt gesteld boven de gezondheid van ons en onze kinderen. Inwoners hebben recht op een gezonde leefomgeving.

André Schoon: “Ik voer het beleid uit waar de gemeenteraad voor heeft gekozen.”
Wethouder André Schoon nam het schriftelijke statement van de actievoerders in ontvangst. Hij vindt het goed dat zij hun standpunt kracht hebben willen bijzetten. Het is echter zijn taak als wethouder om het beleid uit te voeren waar de gemeenteraad indertijd voor gekozen heeft en dat is het opnemen van een biomassacentrale: “Natuurlijk volgen wij als college nauwlettend de maatschappelijke discussie over deze vorm van energie die op dit moment op het scherpst van de snede wordt gevoerd. Vanavond starten wij als college het gesprek met de raad over hoe we als gemeente hiermee in de toekomst willen omgaan.”

Brielse raad in spagaat
In de raadsvergadering volgend op de demonstratie, bleek dat de Brielse politiek het er erg moeilijk mee heeft. D66, CDA, IBGB en inmiddels ook de PvdA vinden dat het college zou moeten afzien van het verlenen van medewerking aan de totstandkoming van de biomassa-installatie, wat ook de – eventuele juridische - consequenties daarvan mogen zijn. PvdA’er Ben van Stijn zei te worstelen met de vraag dat er hoe dan ook zal moeten worden voldaan aan het reduceren van stikstof en fijnstof. Tegen zonnevelden en windmolens is er ook grote aversie. Maar wat dan wel? Hij vindt dat de tuinders een perspectief mee moet worden gegeven hoe ze het wel op een goede manier aan zouden kunnen pakken en deed zelfs een dringend beroep op hen om af te zien van hun plannen. Met elkaar zou daarna samen naar alternatieven kunnen worden gezocht. VVD’er Frans Joost Heijboer is voor alles van mening dat politiek betrouwbaar moet zijn en zich moet houden aan gedane toezeggingen. Er zijn volgens hem ook geluiden te horen van deskundigen die menen dat biomassa wel een goed alternatief is.

Wethouder André Schoon stelde dat het college niet kan voldoen aan het verzoek om geen medewerking te verlenen aan het tot stand komen van de biomassacentrale. Dat kan niet gezien de wettelijke regelgeving: “De initiatief nemende tuinders hebben gisteren het verzoek voor een omgevingsvergunning ingediend en die aanvraag behoren we in behandeling te nemen." Raadslid Bas van der Linden (CDA) gaf de wethouder een suggestie mee: “De gemeente kan strengere eisen stellen aan de uitstoot van met name stikstofoxiden. Het zou heel vreemd zijn wanneer de bouw van nieuwe woningen in Brielle straks niet door kan gaan omdat er al een biomassacentrale gebouwd wordt die te veel stikstofoxide uitstoot."

Lees meer lokaal nieuws op www.brielsnieuwsland.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws