De schrijn met de relikwieen van de martelaren van Gorcum
De schrijn met de relikwieen van de martelaren van Gorcum Martin van Gurp

Aangepaste bedevaart gaat 'gewoon' door!

Algemeen 419 keer gelezen

Vanwege het coronavirus is de jaarlijkse bedevaart van aanstaande zaterdag in de Brielse Bedevaartkerk aan de Rik voor deze keer noodgedwongen aangepast. De Bedevaartkerk aan de Rik/Kloosterweg in Brielle is één van de nationale katholieke bedevaartsoorden en het bekendste bedevaartsoord in het bisdom Rotterdam. 

In de herenkamer van de kerk is Djanny Bracke van de Bisschappelijk Brielse Commissie aanwezig. “Het goeie nieuws is, dat de bedevaart ondanks het coronavirus gewoon doorgaat. Het slechte nieuws is, dat we maar een beperkt aantal gelovigen kunnen toelaten in de kerk. Het maximum aantal bezoekers dat de bedevaart kan mee maken, is al bereikt. Het heeft dus geen zin om, als toegang tot de kerk al niet eerder werd toegezegd, naar de Bedevaartkerk te komen."

Wel is er de mogelijkheid om vanuit de huiskamer de bedevaart toch mee te maken. “Er zal een livestream verbinding zijn. Iedereen die dat wil, kan via de site Martelarenvangorcum.nl meekijken via het you-tube kanaal van het Rotterdamse bisdom. “De bedevaart begint om 11.00 uur,” vult Bracke aan. Deze keer dus geen touringcars vol met bedevaartgangers.

Bracke benadrukt dat de bedevaart met haar martelaren onlosmakelijk verbonden is aan Brielle. “Het hele jaar door, en speciaal rond 9 juli, de feestdag van de HH. Martelaren van Gorcum, gaan vele katholieken naar Brielle op bedevaart om de martelaren te gedenken en gesterkt te worden in hun geloof.” Dat zal dit jaar anders zijn door minder drukte in de kerk, maar met veel volgers vanuit de huiskamer. De schrijn, de kist met relikwieën, waarin resten van de martelaren worden bewaard, zal zoals elk jaar, te zien zijn. Voor het altaar is er plaats gemaakt voor een ere-plek.

Kardinaal Eijk werd gevraagd om voor te gaan in de viering. Hij twijfelde geen moment en zegde toe naar Brielle te komen. Zo zal het gebeuren dat aanstaande zaterdag voor de eerste keer de kardinaal van de katholieke Nederlandse kerkprovincie zijn opwachting gaat maken. “Daar zijn we heel erg blij mee,” zegt Bracke. “Met zijn komst wordt nog eens onderstreept dat Brielle voor de Nederlandse katholieke kerkprovincie een belangrijk bedevaartsoord is.” Ook de Rotterdamse bisschop Van den Hende zal er zaterdag bij zijn en uiteraard de pastoor en diaken die verbonden zijn aan de bedevaartskerk.

Het was in de tijd van de martelaren lang niet altijd eenvoudig om christen te zijn. “Dat is in deze tijd niet anders. In Nederland kennen we vrijheid van godsdienst, maar dat is in onze moderne wereld lang niet overal het geval. Daar zullen we aanstaande zaterdag nadrukkelijk bij stilstaan en zo een link leggen tussen het verleden en het heden, sluit Bracke af.

Lees meer lokaal nieuws op www.brielsnieuwsland.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws