Afbeelding
Foto: M. de Haas

Vraagtekens bij bewonersonderzoek energiestrategie

Politiek 526 keer gelezen

Nissewaard - De gemeente Nissewaard heeft cijfers in het lopende energieonderzoek onder inwoners wel heel erg aangedikt. Tot die conclusie komt Chris Hottentot van Nissewaard Lokaal.

In het swipe-onderzoek wordt op een bepaald moment gevraagd wat bewoners liever hebben. Eén grote windmolen van 3 MW of liever 540 kleine windmolens van 15 kW. En dat klopt helemaal niet, becijferde Hottentot. 'Eén megawatt staat gelijk aan 1000 kilowatt. Dus een windmolen van 3 megawatt levert 3000 kilowatt aan stroom. Als we dan 3000 delen door 15, dan kom ik op 200 windmolens uit. En geen 540. Dat is meer dan 2,5 keer zoveel.' Het kan nog erger, moest Hottentot constateren toen hij als toehoorder deelnam aan een bewonersavond. 'Tijdens deze avond volgde een gelijksoortige stelling', vertelt hij. De vraag bij de betreffende stelling luidde: Welke kansen en belemmeringen zie je bij het dilemma tussen 500 kleine windmolens (ca. 30 m, 300 kW) of één grote windmolen (ca. 150 m, 3 MW)?

50 keer zoveel 
Volgens Hottentot is het verschil hier nog groter. 'Tien kleine windmolens van 300 kW leveren evenveel energie als 1 grote windmolen van 3000 kW. Dat zijn dus 490 windmolens minder dan de gemeente wil laten lijken. Oftewel, de gemeente laat het lijken alsof er 50 keer meer kleine windmolens komen, dan er in werkelijkheid bij zouden komen. Dit kan haast geen toeval meer zijn. Of er kan iemand niet rekenen. Of de gemeente probeert de mensen zo te beïnvloeden dat zij kiezen voor het plaatsen van grote windmolens. De vraag is nu in hoeverre andere vergelijkingen in het onderzoek tussen windmolens en zonnevelden wel kloppen.' Nissewaard Lokaal wil nu duidelijkheid van het gemeentebestuur.

Geen vertrouwen
Vorige week stemde Nissewaard Lokaal in de gemeenteraad nog tegen de warmtetransitievisie. Ironisch genoeg, omdat de partij geen vertrouwen had in de uitvoering van eventueel onderzoek. Een beeld dat nu al lijkt te worden bevestigd.

Vraag verwijderen 
Hottentot wil dat de gemeente de stellingen aanpast voor de laatste bewonersavond. Daarnaast wil hij dat de betreffende vraag uit het swipe-onderzoek wordt verwijderd. 'Deze vraag kan niet meer tussentijds aangepast worden, dan krijg je vervuiling van de onderzoeksresultaten. De enige, juiste oplossing is de vraag uit het onderzoek te halen en de reeds ingevulde resultaten niet mee te nemen in de analyse', concludeert Hottentot.        
        
Kijk voor het laatste politieke nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws